Het is zover: de backpacks zijn ingepakt en het avontuur kan beginnen! Maar voordat je vakantie of reis echt van start gaat, heb je waarschijnlijk nog een lange vliegreis voor de boeg. Door de lange zit, krappe ruimte en ijle lucht kan deze reis nogal slopend zijn. Gelukkig zijn er een paar simpele trucjes die je toe kunt passen om zo fris en ontspannen mogelijk aan je vakantie te beginnen!

Voor de vlucht

Inpakken van je handbagage

Voor vertrek kun je een vliegreis al goed voorbereiden door je handbagage tactisch in te pakken. Een paar onmisbare attributen dragen voor mij al snel bij aan een stuk meer reiscomfort. Tijdens al mijn reizen was mijn nekkussentje bijvoorbeeld mijn allergrootste vriend ;-) Hier een korte inpaklijst met spullen waar ik niet zonder kan:

  • Nekkussentje
  • Oordopjes
  • Slaapmasker
  • Slaappilletje
  • Pilletje tegen reisziekte
  • Tandenborstel en tandpasta
  • Deodorant
  • Dikke sokken
  • Kauwgom
  • Voor lenzendragers: lenzendoosje, vloeistof en bril (het kan zo lekker zijn om je lenzen uit te doen in die droge lucht!)

Trek comfortabele kleding aan

Volgens mij is een panty aantrekken tijdens een lange reis de grootste fout die je als vrouw kunt maken (het jeukt!). Kortom, denk aan een comfortabele outfit! Trek een joggingbroek of een legging aan en zorg voor voldoende laagjes. Aan het begin van de vlucht heb ik het altijd enorm warm, maar hoe langer de vlucht duurt, hoe kouder ik het krijg. Slim dus om je op deze mogelijke temperatuurwisselingen te kleden.

Verzet de tijd

Wellicht is het een beetje bijgeloof, maar ik zweer erbij: voor vertrek verzet ik de klok op mijn telefoon en mijn horloge alvast naar de plaatselijke tijd op bestemming. Vanaf dat moment probeer ik me in te leven in het moment van de dag daar. Ik weet dat ik mezelf puur voor de gek houd, maar voor mijn gevoel scheelt het weer een beetje in mijn jetlag. ;) Mooi meegenomen, toch?

Zorg voor voldoende vermaak

De meeste airlines hebben vliegtuigen met televisieschermen aan boord, maar na een lange filmmarathon is het fijn om even wat anders te doen. Ik ben een echte puzzelnerd, dus er zit standaard een boekje met kruiswoordpuzzels, Zweedse puzzels en sudoku’s in mijn handbagage (geloof me, het werkt verslavend!). Vergeet ook zeker je e-reader, een goed leesboek en notitieboekje niet. Vaak komen er allerlei gedachten bij me naar boven tijdens zo’n vlucht, die ik dan meteen opschrijf. Zorg voor voldoende afwisseling in hoe je jezelf vermaakt; dan vliegt de tijd voorbij ;-)

Tijdens de vlucht

Strek je benen en beweeg

Stijve benen, pijnlijke billen en dikke enkels? Zorg tijdens een vlucht voor voldoende beweging. Sta dus geregeld even op en loop een stukje door het vliegtuig om je benen te strekken. Zo wordt de doorbloeding in je lichaam weer een beetje op gang gebracht en voorkom je trombose.

Drink voldoende

Aangezien de droge lucht in een vliegtuig voor uitdroging zorgt, is het heel belangrijk om voldoende te drinken. Hoewel ik het zelf vrij irritant vind om ieder uur naar het toilet te moeten gaan, kun je dit ommetje naar de wc maar beter voor lief nemen. Goede hydratatie zorgt er namelijk écht voor dat je jezelf beter zal voelen bij aankomst. Én je wc-bezoek zorgt tenslotte ook weer voor wat extra beweging (ieder nadeel heeft zijn voordeel ;-)). Mijn vriend en ik zweren bij een dubbele consumptie: we bestellen allebei een spa rood en een tomatensap.

Eet gezond

Van vliegtuigeten ben ik nog nooit gelukkig geworden – hoe hard ze ook hun best doen tegenwoordig. Ik neem dan ook zelf altijd wat gezonde snacks mee om mijn vitaminegehalte ook hoog in de lucht voldoende op peil te houden. Vers fruit, wat snoepgroente of wat gezonde koeken geven je altijd net die extra boost!

Na de vlucht: opfrissen!
Na een lange reis voel je je vaak moe en behoorlijk onfris. Ook voor na de landing heb ik een fijn ritueel dat me direct herboren laat voelen. Ik poets mijn tanden, gooi een plens water in mijn gezicht, was mijn handen grondig, trek schoon ondergoed aan en doe deodorant op. Dan kun je er weer tegenaan!

Wat zijn jouw trucjes om een lange vliegreis door te komen?

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!