Dankzij online yoga- en pilateslessen kun je écht op ieder moment op je mat stappen, waar en wanneer je maar wilt. Tijdens de coronacrisis heb ik yoga zo in mijn dagelijkse routine kunnen integreren. Ik volg nu vrijwel iedere dag een (gratis) yoga- of pilatesles. En aangezien de yogascholen hun deuren voorlopig nog gesloten hebben, is de kans groot dat jij ook op zoek bent naar wat fysieke beweging en mentale rust. Met deze tips om thuis online yoga en pilateslessen te volgen ga je goed van start.

Wees voorzichtig (en realistisch)

Let’s face it: online yoga en pilates volgen is vrij blessuregevoelig. Er is tenslotte geen docent die langskomt om je te corrigeren. Daarom is het belangrijk om lessen te volgen op je eigen niveau. Heb je nog nooit yoga of pilates gedaan? Start dan met beginnersvideo’s. Op je hoofd staan ziet er misschien leuk en uitdagend uit, maar is allesbehalve verstandig om zomaar te gaan proberen. ;) Als je al vaker op de mat hebt gelegen, weet je waar je op moet letten in je houding en kun je een gewone les volgen.

Koop een yogamat

Een yogales wordt een stuk prettiger met een goede mat. Yogamatten hoeven niet duur te zijn, maar hier geldt wel: goedkoop is duurkoop. Weet je niet zeker of je het gaat volhouden om yoga of pilates te doen? Volg dan eerst een paar lessen op een dikke, grote strandhanddoek. Investeer vervolgens in een goede yogamat als je de smaak te pakken hebt. Let op dat je een mat koopt met voldoende grip en een fijne dikte. Ik heb een yogamat van Jade Yoga, gemaakt van milieuvriendelijk natuurlijk rubber (5 mm dik). Even een investering, maar ik heb er echt al jarenlang plezier van.

Ook zonder tools kun je lessen volgen

Volg je een les waar gebruik wordt gemaakt van een yoga strap, block of resistance band? De kans is groot dat je deze tools niet in huis hebt. Maar geen zorgen, ook zonder kun je aan de slag. Ga op zoek naar video’s waarin ze die tools niet gebruiken, of wees creatief. Gebruik bijvoorbeeld een stevig boek als yogablok, zoals een dik woordenboek. Een yoga strap kun je vervangen door een (stoffen) riem of stevig touw.

Gebruik de juiste zoektermen

Tijd om op zoek te gaan naar een yoga- of pilatesles die bij jou past! Gebruik hiervoor de juiste zoektermen in YouTube. Zoek naar een les op basis van jouw niveau, het moment van de dag, de lengte van de les en het soort yoga of pilates. Een paar tips:

  • Yogastijl: gebruik termen als ‘hatha’, ‘flow yoga’, of ‘ashtanga’ in je zoekopdracht om de lessen te vinden in de stijl die bij je past.
  • Het moment van de dag: ’s ochtends ben ik een stuk minder flexibel dan ’s middags. Daarom vind ik het fijn om een speciale morning yoga te doen als ik net uit bed kom. Hetzelfde geldt voor ’s avonds: het is beter om geen energizing flow yoga te doen net voordat je in bed duikt. Gebruik ‘morning’ of ‘evening’ in je zoekopdracht om de passende les te vinden.
  • Een specifieke lengte: heb je kort de tijd? Zoek dan naar een ‘short class’, of ‘quick fix’.

Voorbeelden van handige zoekopdrachten:

  • Morning yoga / morning pilates
  • Beginners yoga / beginners pilates / pilates for beginners / yoga for beginners
  • Hatha yoga (+ beginners)
  • Vinyasa flow yoga (+ beginners)

Favoriete (gratis) YouTube-accounts

Een gouden tip: geef jezelf de tijd om aan een yogadocent te wennen. De eerste vijf minuten van een video moet ik ontzettend wennen aan de voice-over. Inmiddels heb ik een paar favoriete accounts gevonden op YouTube met gratis yoga- en pilatesvideo’s waar ik vrijwel dagelijks gebruik van maak.

Online yogalessen volg ik bij Fightmaster Yoga. Deze docente besteedt aandacht aan ademhalingsoefeningen, geeft voldoende instructies én maakt supergevarieerde video’s. Ook voor beginners heeft ze voldoende aanbod. Af en toe kies ik voor een les van Yoga with Adriene, maar daarbij mis ik soms wat variatie.

Pilates volg ik graag bij Trifecta Pilates en Fitness Blender.

Vragen over online yoga- of pilateslessen? Of heb je andere tips en favoriete YouTube-kanalen? Deel ze met ons!