Tips voor een overstap in Shanghai

By | 2018-02-09T11:45:05+00:00 december 6th, 2017|Shanghai|2 Comments
  • shanghai overstap

Wanneer je gaat reizen in Azië bestaat er een kans dat je een overstap hebt in de grootste stad ter wereld: Shanghai! De stad telt maar liefst 24.250.00 inwoners en heeft een internationaal karakter. Denk hierbij aan een overweldigende skyline, wolkenkrabbers en eindeloos veel winkelcentra. Wij hadden er een overstap van 18 uur en de dag vloog voorbij. Na een korte nacht in een vliegtuig was de stad af en toe best intens maar koffie en dumplings doen wonderen. Mocht je ook in deze Chinese metropool terecht komen dan heb ik een aantal goede tips voor je.

Transit visum

China binnenkomen als toerist is niet altijd even makkelijk. Echter doen ze bij een overstap niet zo moeilijk, je kunt namelijk een transit visum krijgen voor 72 uur. Je moet wel kunnen bewijzen dat je op doorreis bent naar een volgend land dus houd je ticket bij aankomst gereed.

Magneetzweeftrein

Is het eenmaal gelukt om het land binnen te komen dan kun je met de Maglev, een magneetzweeftrein, vanaf het vliegveld naar het centrum van Shanghai. Deze trein gaat zo’n 430 km p/h en is een ware attractie. Een retourtje kost rond de 10 euro. Mocht je op backpackrantsoen zijn dan kun je ook met de metro (lijn 2 of 7). Een metroritje kost doorgaans een euro. Dit duurt echter wel een stuk langer. Je kunt dan echter wel genieten van alle forenzen die naar hun werk gaan. Vrijwel iedereen zit op zijn telefoon waarop ze het nieuws lezen of een spelletje doen.

the bund shanghai

People Square

Ik raad je aan om met de metro richting People’s Square te gaan. Dit is het hart van de stad en je vindt hier een groot plein dat omringd wordt door de Stadsschouwburg en het (gratis) Shanghai museum. Wij vonden dit museum niet fantastisch maar wellicht denk jij er anders over. Er wordt hier van alles laten zien van de Chinese historie en cultuur. Denk hierbij aan schilderijen, tekeningen, kostuums en aardewerk.

The Bund

Vanuit Pudong, het zakendistrict, loop je door naar The Bund. De 1,5 kilometer-lange boulevard aan de rivier waar je de skyline kunt bewonderen. Deze is nogal indrukwekkend en ook ’s avonds heel erg de moeite waard. Alle gebouwen worden dan verlicht en geven een mini lichtshow. 

Luijazu

Vanaf The Bund kun je me de veerpont naar de overkant. Hier kun je naar de rooftop van een van de wolkenkrabbers voor een fantastisch uitzicht. Ook vind je hier meerdere malls. Mocht je zin hebben om te shoppen, hier heb je ongeveer alle winkels die je maar kunt bedenken. Op de bovenste verdiepingen vind je ontelbaar veel Aziatische eettentjes waar je een goede noedelsoep of dumplings kunt eten. Rond 13:00 zit het hier stampvol met locals die vanuit hun werk komen lunchen.

shanghai dumplings

Yuyan Old street

Om toch nog het gevoel te hebben dat je in China bent, is het leuk om een bezoek te brengen aan Yuyan Old Street. Het is hier wel redelijk toeristisch maar wij vonden het wel de moeite waard. Je loopt hier langs traditionele Chinese gebouwen en ervaart voor even de oude Chinese cultuur. Ook vind je hier veel souvenirwinkels en eettentjes. Zo aten wij hier heerlijke crab soup dumplings.

shanghai overstap

Hierna was het voor ons weer tijd om naar het vliegveld te gaan. Mocht je echter meer tijd hebben dan zijn er nog twee wijken die een bezoekje waard zijn: de French Concession Area en het kunstdistrict M50. In de eerste wijk waan je je in het Parijs van de vorige eeuw. Het gebied werd tussen 1850 en 1940 bestuurd door de Fransen en je vindt hier dan ook veel croissants en kaas! Het kunstdistrict M50 is de culturele spot van Shanghai, hier zie je veel street art en kunst cafés.

Heb jij wel eens een lange overstap gehad in zo’n grote stad?

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!


2 Comments

  1. Anouk 8 maart 2018 at 21:35 - Reply

    Ik ben aan het kijken voor vluchten naar Jakarta en heb er een gevonden met een tussenstop van 8 uur in Shanghai. Denken jullie dat dit lang genoeg zal zijn om een klein bezoek aan de stad te doen? Ik hoef lang niet alles te zien – dit gaat ook niet – maar het lijkt me super om een klein beetje Chinese cultuur mee te pakken.

    • Sophie 9 maart 2018 at 13:46 - Reply

      He Anouk, ik denk dat je wel een klein bezoek aan Shanghai kunt brengen in 8 uur. Ik zou dan wel met de magneetzweeftrein gaan, dan ben je binnen 10 minuten in het centrum. Wanneer je met de metro gaat duurt het langer dan een uur. In die paar uurtjes kun je ongetwijfeld wat cultuur snuiven en Chinees streetfood eten 🙂

Leave A Comment