Tips voor een overstap in Shanghai

By |2019-03-27T20:28:27+02:00december 6th, 2017|Azië, Shanghai|12 Comments
 • shanghai overstap

Wanneer je gaat reizen in Azië bestaat er een kans dat je een overstap hebt in de grootste stad ter wereld: Shanghai! De stad telt maar liefst 24.250.00 inwoners en heeft een internationaal karakter. Denk hierbij aan een overweldigende skyline, wolkenkrabbers en eindeloos veel winkelcentra. Wij hadden er een overstap van 18 uur en de dag vloog voorbij. Na een korte nacht in een vliegtuig was de stad af en toe best intens maar koffie en dumplings doen wonderen. Mocht je ook in deze Chinese metropool terecht komen dan heb ik een aantal goede tips voor je.

Transit visum

China binnenkomen als toerist is niet altijd even makkelijk. Echter doen ze bij een overstap niet zo moeilijk, je kunt namelijk een transit visum krijgen voor 72 uur (deze is kosteloos). Je moet wel kunnen bewijzen dat je op doorreis bent naar een volgend land dus houd je ticket bij aankomst gereed.

Magneetzweeftrein

Is het eenmaal gelukt om het land binnen te komen dan kun je met de Maglev, een magneetzweeftrein, vanaf het vliegveld naar het centrum van Shanghai. Deze trein gaat zo’n 430 km p/h en is een ware attractie. Een retourtje kost rond de 10 euro. Mocht je op backpackrantsoen zijn dan kun je ook met de metro (lijn 2 of 7). Een metroritje kost doorgaans een euro. Dit duurt echter wel een stuk langer. Je kunt dan wel genieten van alle forenzen die naar hun werk gaan. Vrijwel iedereen zit op zijn telefoon waarop ze het nieuws lezen of een spelletje doen.

the bund shanghai

People Square

Ik raad je aan om met de metro richting People’s Square te gaan. Dit is het hart van de stad en je vindt hier een groot plein dat omringd wordt door de Stadsschouwburg en het (gratis) Shanghai museum. Wij vonden dit museum niet fantastisch maar wellicht denk jij er anders over. Er wordt hier van alles laten zien van de Chinese historie en cultuur. Denk hierbij aan schilderijen, tekeningen, kostuums en aardewerk.

The Bund

Vanuit Pudong, het zakendistrict, loop je door naar The Bund. De 1,5 kilometer-lange boulevard aan de rivier waar je de skyline kunt bewonderen. Deze is nogal indrukwekkend en ook ’s avonds heel erg de moeite waard. Alle gebouwen worden dan verlicht en geven een mini lichtshow. 

Luijazu

Vanaf The Bund kun je me de veerpont naar de overkant. Hier kun je naar de rooftop van een van de wolkenkrabbers voor een fantastisch uitzicht. Ook vind je hier meerdere malls. Mocht je zin hebben om te shoppen, hier heb je ongeveer alle winkels die je maar kunt bedenken. Op de bovenste verdiepingen vind je ontelbaar veel Aziatische eettentjes waar je een goede noodlesoep of dumplings kunt eten. Rond 13:00 zit het hier stampvol met locals die vanuit hun werk komen lunchen.

shanghai dumplings

Yuyan Old street

Om toch nog het gevoel te hebben dat je in China bent, is het leuk om een bezoek te brengen aan Yuyan Old Street. Het is hier redelijk toeristisch maar wij vonden het wel de moeite waard. Je loopt hier langs traditionele Chinese gebouwen en ervaart voor even de oude Chinese cultuur. Ook vind je hier veel souvenirwinkels en eettentjes. Zo aten wij hier heerlijke crab soup dumplings.

shanghai overstap

Hierna was het voor ons weer tijd om naar het vliegveld te gaan. Mocht je echter meer tijd hebben dan zijn er nog twee wijken die een bezoekje waard zijn: de French Concession Area en het kunstdistrict M50. In de eerste wijk waan je je in het Parijs van de vorige eeuw. Het gebied werd tussen 1850 en 1940 bestuurd door de Fransen en je vindt hier dan ook veel croissants en kaas! Het kunstdistrict M50 is de culturele spot van Shanghai, hier zie je veel street art en kunst cafés.

Mocht je vragen hebben over een overstap in Shanghai, stel ze dan gerust!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!


12 Comments

 1. Anouk 8 maart 2018 at 21:35 - Reply

  Ik ben aan het kijken voor vluchten naar Jakarta en heb er een gevonden met een tussenstop van 8 uur in Shanghai. Denken jullie dat dit lang genoeg zal zijn om een klein bezoek aan de stad te doen? Ik hoef lang niet alles te zien – dit gaat ook niet – maar het lijkt me super om een klein beetje Chinese cultuur mee te pakken.

  • Sophie 9 maart 2018 at 13:46 - Reply

   He Anouk, ik denk dat je wel een klein bezoek aan Shanghai kunt brengen in 8 uur. Ik zou dan wel met de magneetzweeftrein gaan, dan ben je binnen 10 minuten in het centrum. Wanneer je met de metro gaat duurt het langer dan een uur. In die paar uurtjes kun je ongetwijfeld wat cultuur snuiven en Chinees streetfood eten 🙂

 2. Jacqueline 4 april 2018 at 16:13 - Reply

  Hoi Sophie, wij hebben op onze reis naar Auckland een stopover van 18 uur in Shanghai , nu las ik jou leuke blog met mooie tips maar ik vroeg me af :
  weet jij of je koffers doorgeroute worden als je eind rstemming met dezelfde airline is ( China Eastern in ons geval …. AMS -PVG – AKL )
  en …..zijn er bv kluisjes ofzo om je cabinkoffers en andere overbodige handbagage veilig te kunnen stallen ?
  En…. weet jij of er “daghotels” zijn ? Wij landen s morgens om 5.55u en vliegen s avonds pas weer om 24 u. Naar AKL , lekker even een douche kunnen nemen en even een klein beetje slaap pakken lijkt ons best lekker !
  Bedankt alvast voor t meedenken….

  • Sophie 5 april 2018 at 10:01 - Reply

   Hi Jacqueline, gaaf dat jullie naar Nieuw-Zeeland gaan! Wij vlogen ook met China Eastern en als je in Amsterdam even aangeeft dat je de koffers graag naar de eindbestemming wilt laten gaan, is dat geen probleem.
   Wat betreft de handbagage weet ik dat je die in Terminal 1 tussen gate 6 en 7 in de aankomsthal of in Terminal 2 bij de uitgang van de aankomsthal af kunt geven. Wij hebben dit niet gedaan want we hadden alleen een kleine rugzak. Ik heb er dus geen ervaring mee maar dat moet vast goed komen.
   Wij hebben ook gekeken naar daghotels maar die waren rondom het vliegveld vrij prijzig. Je kunt ook eerst naar het centrum van Shanghai gaan, daar boek je voor circa €20,00 een kamer.
   Ik hoop dat ik je vragen zo beantwoord heb. Alvast heel veel plezier!

 3. Suzanne 1 augustus 2018 at 06:09 - Reply

  Hi Sophie, wij vliegen heen en terug naar Indonesië via Shanghai. Op de terugweg hebben we een lay-over van 17 uur en heb ik een toer geboekt. Heen stoppen we ‘maar’ 8 uur. Denkt je dat dat toch de moeite waard is om even van het vliegveld te gaan? Ik reis alleen met 3 kinderen. Wijst het zich een beetje de weg of is echt alles in het Chinees? En mag je in korte tijd twee keer gebruik maken van het transit visum?

  • Sophie 1 augustus 2018 at 09:15 - Reply

   Hi Suzanne, ik denk dat 8 uur wel een beetje krap is om het vliegveld af te gaan. Wij moesten op de heenweg zelf ook 8 uur wachten en zijn op het vliegveld gebleven. Voordat je in de stad staat, ben je namelijk minstens een uur verder. Als je dan weer moet inchecken etc. is het niet echt de moeite. Op het vliegveld zijn veel borden overigens in het Engels, dus dat komt wel goed!

 4. Anne-Marie 3 december 2018 at 21:25 - Reply

  Hi Sophie, bedankt voor je inspirerende blog. Ik heb ook een overstap van 8 uur, lees hier meer over in de comments. Hoe lang duurde het bij jullie om weer op de luchthaven te komen en door de douane te gaan?

  • Sophie 4 december 2018 at 11:05 - Reply

   Hi Anne-Marie, fijn dat je iets aan de blog hebt gehad! Wij kwamen ’s ochtends erg vroeg rond 06:00 aan dus toen ging het redelijk snel. De meeste tijd ben je echter kwijt aan de rit naar de stad zelf. Daarnaast durf ik niet zo goed te zeggen hoe lang het precies duurde, dit kan natuurlijk ook erg verschillen per tijdstip/periode!

 5. Kim 14 februari 2019 at 00:05 - Reply

  Hi Sophie, we gaan naar Korea in mei in hebben zowel op de heen weg als op de terug weg een overstap. Op de heen weg in Beijing en op de terugweg in Shanghai. Mag je 2 keer in een korte tijd gebruik maken van de 72 uurs visum?

  • Sophie 14 februari 2019 at 13:06 - Reply

   Hi Kim, zolang je kunt aantonen waar je heen gaat is dit volgens mij geen probleem. Alvast een fijne reis!

 6. jany 14 april 2019 at 14:31 - Reply

  Wordt je bagage in Shanghai Pudong doorgelabeled, of moet ik het zelf brengen?
  Woensdag vlieg ik AMS-TPE met tussenstop Shanghai Pufong

  • Sophie 14 april 2019 at 14:51 - Reply

   Hi Jany, je kunt in Amsterdam vragen of ze de bagage doorzetten naar de eindbestemming. Meestal doen ze dit automatisch!

Leave A Comment