Wist je dat er jaarlijks per persoon 41 kilo vast voedsel verspild wordt? Daar moet nog 57 liter vloeibaar voedsel bij opgeteld worden. Dat is niet alleen zonde; het milieu wordt hier ook nog eens flink door belast. Gelukkig komt er tegenwoordig steeds meer aandacht voor dit onderwerp. Onder andere Instock draagt daaraan bij; dit restaurant zorgt dat overgebleven eten op een creatieve manier ‘gered wordt’. Je kunt echter zelf ook heel eenvoudig een steentje bijdragen in de strijd tegen voedselverspilling. Ga maar eens na: hoeveel eten belandt er bij jou eigenlijk ongemerkt in de prullenbak? Komende tijd geven we je daarom meerdere tips om voedselverspilling tegen te gaan. Deze conserveringstechnieken kun je vanuit jouw eigen keuken toepassen!

Invriezen

Invriezen is een conserveringstechniek die we allemaal kennen en bovendien kinderlijk eenvoudig is. Door een product in te vriezen, stop je de groei van bacteriën en schimmels waardoor het niet gaat rotten. Naast de reguliere producten zoals brood, groente en ijs, kun je eigenlijk alle voedingsmiddelen invriezen. Hieronder delen wij een aantal tips en recepten met je!

Invriestips

  • Wanneer koffiebonen zijn gebrand, gaat de kwaliteit ervan snel achteruit. Door ze in te vriezen, blijven ze langer goed. Dat wist je niet, hè?
  • Heb jij ook zo vaak een bos verse kruiden over na het koken van een lekkere maaltijd? Ook deze verse kruiden zijn heel geschikt om in te vriezen. Hak de kruiden fijn en verdeel ze over een ijsblokjesvorm met wat olijfolie of water. Zo heb je altijd verse kruiden in huis!
  • Als je van smoothies houdt, is deze tip voor jou: snijd overgebleven fruit en groente in stukjes en stop deze in een vershoudbakje in de diepvries. Doe de blokjes ‘s ochtends in blender met wat water of plantaardige melk en je smoothie is ready. 
  • Voorheen zetten we restjes kokosmelk in de koelkast, maar deze restjes belandden toch vaak in de prullenbak omdat we deze vergaten te gebruiken. Tip: giet overgebleven kokosmelk in een ijsblokjesvorm en gebruik de bevroren kokosmelk later als smaakmaker in een smoothie. 

Recepten

Bananenijs

Gezond ijs, bestaat dat? Zeker weten! Bananenijs is net zo zoet als normaal ijs, maar wél een stuk gezonder. Je kunt de hele bak leeg eten zonder schuldgevoel en bent in een keer van die overrijpe bananen af. 

recept bananenijs

Benodigdheden

  • Rijpe bananen (zoveel als je zelf wilt)
  • Sap van een citroen
  • Plantaardige melk
  • Honing (optioneel)

Bereidingswijze

  • Schil de overrijpe bananen en snijd deze in stukjes. Doe de stukjes in een zakje of bakje in de vriezer en wacht een nachtje (of langer).
  • Zin in bananenijs? Doe de bevroren bananenstukjes in de blender en giet er een scheutje plantaardige melk, citroensap en eventueel wat honing bij.
  • Pureer het geheel tot een glad mengsel. Et voilà: je hebt heerlijk bananenijs!
  • Tip: voeg stukjes walnoot en chocolade toe voor dat echte Chunky Monkey gevoel.

Dit ijs kun je overigens met iedere fruitsoort maken. Een heerlijk verfrissende guilt-free snack!

Granité

Dit was vroeger op de camping in Italië mijn ultieme treat: granité! Super easy en lekker.

Benodigdheden

  • Leftover fruit naar keuze, zoals (water)meloen, limoenen, citroenen of sinaasappels 
  • 70 gram suiker
  • 200 ml water

Bereidingswijze

  • Verwarm het water in een pannetje en los de suiker hierin op.
  • Doe het overgebleven fruit in de blender (of pers het sap uit van de citrusvruchten), voeg het suikerwater toe en mix het tot een glad mengsel.
  • Verdeel dit mengsel over de bodem van een schaal of bakje (liever niet van aluminium, wat dat kan smaak afgeven).
  • Doe de deksel op het bakje en zet dit in de vriezer voor zo’n vier uur.
  • Schraap het bevroren mengsel ongeveer elk half uur even los. Een andere optie is om het geheel na vier uur even kort in de blender te doen.

Genieten maar! Dit waterige ijs is heerlijk op warme dagen. Je kunt de granité ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren. 

Tips drogen groente

Drogen

Een waarschijnlijk redelijk onbekende maar eenvoudige conserveringstechniek is het drogen van voedingsmiddelen. Het zorgt niet alleen voor een heerlijke smaak, maar is ook nog eens een van de goedkoopste manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Je hebt namelijk vrij weinig nodig; in principe alleen een oven. Omdat het drogen van voedsel in een oven wel even duurt, is dit niet zo duurzaam. Als het drogen van voedsel bevalt, raden we je dus aan om een echte droogoven te kopen. Hieronder vind je een aantal creatieve ideeën voor het drogen van producten.

Gedroogd fruit

Al het fruit en groente dat op het punt staat om te bederven, kun je gebruiken om te drogen. Snijd fruit zoals banaan, kiwi of appel in dunne plakjes. Leg de stukjes fruit op een bakplaat of met bakpapier in een ovenschaal en laat het voor een aantal uren drogen op zo’n 50 graden. Gedroogd fruit kan weken bewaard worden en is heerlijk als snack of door een ontbijtje met havermout of granola.

Groentechips

Eén van de bekendste recepten met gedroogde groente is groentechips. 

Benodigdheden

  • Leftover groente zoals (zoete) aardappels, wortels, pastinaak en bietjes
  • Zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 150 graden.

Stap 2: Snijd de leftover groente in dunne plakjes met een dunschiller of kaasschaaf. Verspreid de plakjes over een bakplaat of ovenschaal met bakpapier. Sprenkel er wat olie overheen en doe de bakplaat in de oven. Draai de groente elke 15 minuten even om. Na een uurtje is de chips klaar. Zo heb je een heerlijk knapperige snack!

Zoals je ziet, is drogen en invriezen ontzettend makkelijk. Ons advies? Denk voortaan twee keer na voordat je overgebleven voedsel in de prullenbak gooit! Ga jij met deze conserveringstechnieken aan de slag?

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!