Heb je vaak groente over en weet je niet wat je ermee moet doen? Met een paar simpele tips & tricks tover je groenteresten al snel om in smakelijke snacks. Zo draag je ook nog eens jouw steentje bij aan de strijd tegen voedselverspilling. In samenwerking met Instock leggen we in deze blog uit hoe je eten kunt fermenteren en inmaken. Gewoon, vanuit je eigen keukentje!
Fermenteren van groente
Fermentatie is een oude techniek, die al duizenden jaren voor Christus gebruikt werd. Veel alledaagse producten zijn gefermenteerd; denk aan zuurkool, chocolade en yoghurt.
Door producten te fermenteren, zorg je niet alleen dat er minder eten in de prullenbak belandt: gefermenteerde producten zijn ook nog eens heel gezond! Bij fermentatie komen er namelijk bacteriën vrij die goed zijn voor je darmflora. Bij het proces van fermentatie zorgen micro-organismen ervoor dat de smaak, het uiterlijk en de geur van een product veranderen. De onderdelen waaruit het voedsel bestaat, worden opgebroken, waardoor het makkelijker verteerbaar wordt. Daarnaast wordt de houdbaarheidsdatum van producten flink verlengd. Drie vliegen in één klap, dus.
Fermenteren klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet! Hieronder leggen we kort uit hoe je een product kunt fermenteren.
Benodigdheden groente fermenteren
- Een hoop stevige groente (bijvoorbeeld komkommer, wortel, radijs en kool)
- Zout
- Luchtdicht afsluitbare pot
- Satéprikkers
Bereidingswijze gefermenteerde groente
Stap 1: Snijd de stevige groente, voeg ongeveer 20 gram zout toe en doe dit bij elkaar in de pot. Haal het vocht uit de groente door deze te kneuzen in de pot. Wordt de groente niet ondergedompeld in het vocht? Voeg dan een klein beetje water toe.
Stap 2: De groente mag niet boven het water uitkomen. Dit kun je voorkomen door een kruis te maken met twee satéprikkers en deze aan de binnenkant van de pot te plaatsen, waarmee je de groente tegenhoudt.
Stap 3: Zet de pot op een warme plek in huis. Hoe langer je de pot laat staan, hoe meer smaak de inhoud zal krijgen. Doe de pot elke dag even open om deze te ontluchten. De beste smaak zal ontstaan na zo’n drie à vier dagen. Je kunt de pot dan in de koelkast zetten om het proces te vertragen en de smaak te behouden.
Groente inmaken
Naast fermenteren leggen we hier een techniek uit om ingemaakte groente te maken. Groente wordt er heel smaakvol van en je ziet ingemaakte groente dan ook vaak in restaurants op de kaart staan. Voor deze techniek kun je diverse soorten groenten gebruiken. Of je nu paprika, ui, komkommer of broccoli hebt, het is allemaal bruikbaar!
Benodigdheden voor het inmaken van groente
- Groente naar keuze
- Suiker
- Azijn
- Water
- Specerijen
Bereidingswijze ingemaakte groente
Stap 1: Voeg alle ingrediënten – behalve de groente – toe aan een pan en breng het geheel aan de kook. Bepaal zelf of je de groente zoet of zuur wil maken en voeg vervolgens naar smaak suiker en azijn toe. Wacht tot de suiker is opgelost, maar laat het geheel niet te lang koken.
Stap 2: Snijd de groente en bedenk of je deze knapperig wilt houden of een beetje wilt garen. In het laatste geval kun je het hete mengsel over de groente gieten. Zo niet, dan kun je het mengsel beter eerst even af laten koelen. Je kunt de ingemaakte groente meteen eten of even wachten. Hoe langer je wacht, hoe lekkerder het wordt! En het mooie is dat je ingemaakte groente maanden kunt bewaren.
Meer weten over handige conserveringstechnieken? Check onze blogs over pekelen en konfijten en over drogen en invriezen!
Geef een reactie