Een van de manieren waarop wij onze wereld graag een beetje mooier maken, is door bewust bezig te zijn met voeding. Voedselverspilling is tegenwoordig namelijk een groot probleem en een van de boosdoeners voor ons milieu. In onze vorige blog vertelden we hoe Instock zich inzet voor een wereld waarin minder voedsel verspild wordt. Gelukkig kunnen we daar thuis ook eenvoudig aan bijdragen. Zo gaven we je tips & tricks om voedsel te drogen of invriezen, maar er zijn nog meer conserveringstechnieken! Ooit van pekelen en konfijten gehoord? Ook deze technieken kun je gewoon toepassen in je eigen keukentje!

Pekelen

Pekelen is een eeuwenoude conserveringstechniek en niet veel meer dan het zouten van producten. Dit gebeurt dan ook met veel producten in de supermarkt, zoals bij een stevige en smaakvolle kaas. De volgende keer dat je een ‘gepekeld’ gerecht op de menukaart ziet staan in een restaurant, kun je zeggen: ‘dat kan ik ook!’. Pekelen is namelijk heel eenvoudig.

Het pekelproces gaat als volgt: zout onttrekt vocht uit het product waardoor het voor micro-organismen zoals bacteriën en schimmels lastiger wordt om te groeien. Hierdoor zal een product minder snel bederven. Daarnaast is de smaak na het pekelen extra sterk, helemaal als je het zelf maakt. In het onderstaande stappenplan leggen we uit hoe het moet. We gebruiken citroenen in dit voorbeeld, maar je kunt ook gerust sinaasappels of mandarijnen gebruiken!

Benodigdheden

  • citroenen
  • zout
  • kruiden zoals laurier, kaneel en kruidnagel

Bereidingswijze

Stap 1: Pak de citroenen en snijd deze in de lengte in vieren. Let op: snijd ze niet helemaal tot het einde. Pers het sap eruit en vang dit op.

Stap 2: Neem het zout en voeg dit toe aan de citroenen. Doe de citroenen in een pot zodat deze helemaal vol is en doe er nog zo’n drie eetlepels zout bij. Schenk vervolgens het citroensap erbij.

Stap: Zet de pot op een donkere en koele plek. Wacht twee tot vier weken en ze zijn ready to eat!

Konfijten

Je hebt vast wel eens van confit de canard en rilette gehoord. Dit zijn de meeste bekende gekonfijte producten. Vroeger werd konfijten gebruikt om vlees mals en langer houdbaar te maken. Wanneer je een product konfijt, gaar je het in een ruime hoeveelheid vet totdat het uit elkaar valt. Doordat het laagje vet het product afsluit, kunnen er geen bacteriën meer in komen. Tegenwoordig kun je naast het gebruik van vlees ook veel andere (vegetarische) producten konfijten, zoals gepekelde aardappels of knoflook. Voor het laatste hebben wij een goed recept!

Recept: Aioli van gekonfijte knoflook

Benodigdheden

  • 2 bollen knoflook
  • olijfolie
  • wittewijnazijn
  • saffraan
  • 3 eieren
  • mosterd
  • zonnebloemolie
  • peper en zout

Bereidingswijze

Stap 1: Ter voorbereiding van de aioli kun je 80 ml wittewijnazijn alvast mengen met een plukje saffraan en dit even laten staan. Begin daarna met het konfijten van de knoflook.

Stap 2: Snijd de bovenkant van de knoflookbollen er af en zet ze in een ovenschaal. Giet hier ruim olijfolie overheen en breng op smaak met zout en peper. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en rooster het circa 25 minuten op 180 graden tot de knoflook mooi zacht is.

Stap 3: Verwijder de schil van de knoflookteentjes en meng deze met het mengsel van azijn en saffraan, 3 eierdooiers, een theelepel mosterd en zout met een staafmixer of in een blender. Voeg de zonnebloemolie langzaam toe tijdens het mengen tot het een goede dikte heeft. Proef even en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.

Kende jij de conserveringstechnieken pekelen en konfijten al?

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!