Tips om vegetarisch te eten in Vietnam

Door |2023-06-30T09:09:22+02:00januari 3rd, 2021|Azië, Reistips, Vietnam|1 Reactie
  • vegetarisch eten in vietnam

De Vietnamese keuken staat bekend om de gezonde maaltijden met verse groenten. Toch kan het als vegetariër een uitdaging zijn om vegetarisch te eten in Vietnam. Na een paar weken reizen werd ik daar gelukkig steeds handiger in. Ik deel daarom mijn gouden tips met je om vegetarisch te eten in Vietnam. Maak je klaar voor dampende kommen pho, verse springrolls boordevol groente en knapperige bánh mî’s!

Vegetarische restaurants in Vietnam

Vegetarisch eten in Vietnam

Een groot deel van de Vietnamese bevolking is boeddhistisch en zij eten over het algemeen minder vlees. Vietnamezen zijn dan ook vaak wel bekend met vegetarisch eten. In bijna alle steden of dorpen vind je vegetarische en zelfs veganistische restaurantjes. Je moet alleen even weten waar je naar moet zoeken. En daar helpen deze tips bij!

Tip: leer Vietnamese woorden uit je hoofd

Het codewoord is chay, an chay of com chay, wat ‘vegetarisch’ betekent. ‘Zonder vlees’ is khong thit. Leer die woorden uit je hoofd, zodat je duidelijk kunt maken dat je geen vlees wilt eten. Daarnaast zie je die woorden regelmatig op borden boven restaurants en streetfoodtentjes.

Tip: download Vietnamees in Google Translate

Vietnamees is een supermoeilijke taal door de eindeloze fonetische nuances. Soms denk je een woordje te kennen, maar als je het dan uitspreekt, blijkt het een compleet andere betekenis te hebben. In dit geval redt Google Translate je uit de brand. Installeer de Vietnamese taal zodat je ook offline kunt vertalen.

Tip: vind vegetarische restaurants via Happy Cow

De app Happy Cow helpt je een handje om vegetarische restaurants te vinden. Vooral in de grote steden, zoals Hoi An, Ho Chi Minh en Hanoi zijn diverse plekjes te vinden met een vegetarische menukaart. Een van onze favoriete restaurants is Ba Dam in Hoi An, waar je voor een paar euro goddelijk vegan kunt lunchen.

Vegetarische loempias

Tip: vraag om vegetarisch eten bij je homestay

In Vietnam overnacht je vaak in homestays en op veel adressen schuif je ook ’s avonds aan tafel. Laat je guesthouse daarom op tijd weten dat je vegetarisch eet (‘an chay’ dus).

Tip: let op verborgen ingrediënten zoals vissaus

Ben je een strenge vegetariër? Let dan op verborgen dierlijke ingrediënten, zoals vissaus. Vietnamezen zijn namelijk dol op vissaus. Ze gebruiken het bijvoorbeeld ook om tofu te marineren. Daarnaast is de bouillon van noedelsoep meestal getrokken van vlees, zoals kip of rund. Handig om rekening mee te houden.

En.. wees mild voor jezelf

Tijdens mijn reis door Vietnam zag ik in dat ik niet te streng voor mezelf moest zijn. Je bent nu eenmaal aan de andere kant van de wereld, waar ze een andere cultuur en levensstijl hebben. Heel soms betekende dit dat het mij niet lukte om 100% vegetarisch te eten.

Met name als je reist met eigen vervoer zoals een motor kom je op afgelegen plekken waar ze amper toeristen zien. En nee, daar hebben ze geen vegetarisch eten voor jou klaarstaan. Zo is de bekende Vietnamese soep, ‘pho’, in piepkleine dorpjes vaak getrokken van dierlijke producten. Ik bestelde in dat geval wel soep, maar zonder de stukken vlees (en met extra groenten). Niet ideaal, maar wel de oplossing om in the middle of nowhere goedkoop en snel te kunnen eten.

Ga je mee op reis? Lees hier al onze blogs met reistips voor Azië.

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!


Is het moeilijk om vegetarisch te eten in Vietnam?2021-01-11T10:51:46+01:00

Vegetarisch eten in Vietnam is goed te doen. Doordat een groot deel van de Vietnamezen boeddhistisch is, wordt er veel vegetarisch gegeten. In veel steden en dorpen vind je vegetarische restaurants, je moet alleen even weten waar je moet zoeken. Klik op de link om onze blog te lezen met tips om vegetarisch eten in Vietnam.

Over de auteur:

Schrijven, reizen, ontdekken en dromen zijn de dingen die ik het liefste doe. Samen met Sophie zet ik mijn tips en gedachten op papier om anderen te inspireren. De wereld is namelijk te mooi en bijzonder om alsmaar binnen je eigen grenzen te blijven.

Eén reactie

  1. […] Eindeloos veel verse groenten, verrassende smaken, kleurrijke borden en bijzondere combinaties. Als vegetariër moest ik soms wel even opletten. De Vietnamese keuken is namelijk voor een groot deel gebaseerd op […]

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant