Deze zomer brachten we een bezoek aan Cinque Terre, vijf pittoreske dorpjes in Italië. Deze beroemde dorpjes liggen hoog op de rotsen van de kust van Ligurië. De schilderachtige steegjes, kleurrijke huizen en sfeervolle vissershavens grenzend aan een helderblauwe zee maken Cinque Terre één van de meest betoverende bestemmingen van Italië. In deze blog geef ik je tips voor een bezoek aan Cinque Terre!

kust ligurie

Hoe kom je in Cinque Terre?

De vijf dorpen Monterosso, Vernazza, Manarola, Riomaggiore en Corniglia zijn het best bereikbaar per trein; de meeste dorpen zijn namelijk autovrij. Vanaf de grotere nabijgelegen stad La Spezia vertrekt er meerdere keren per uur een treintje dat in alle dorpen stopt. Een enkele treinreis kost 4 euro (juli 2018) en de treinreizen tussen de verschillende dorpjes kost ook 4 euro.

Vernazza Cinque terre

Wat kost een bezoek aan Cinque Terre?

Je kunt van dorp naar dorp lopen of gebruikmaken van de trein die tussen de dorpjes rijdt. Als je van plan bent om per trein van dorp naar dorp te gaan, is het verstandig om een combinatieticket te kopen (ongeveer 17 euro, juli 2018). Daarmee krijg je toegang tot het nationale park Cinque Terre én kun je een onbeperkt aantal keren met de trein reizen. Iedere keer dat je in de trein stapt, moet je namelijk 4 euro betalen voor een kaartje. Als je de tocht gaat wandelen, is het echter voordeliger om losse treinkaartjes en een losse dagkaart voor entree tot het park te kopen.

hiken cinque terre

Hiken in Cinque Terre: van Monterosso al Mare tot Riomaggiore

De verschillende dorpen worden met elkaar verbonden door een prachtig wandelpad. Dit pad brengt je langs de indrukwekkende kustlijn en keer op keer word je getrakteerd op waanzinnige uitzichten. Maar wees gewaarschuwd: voor deze hike moet je goed ter been zijn. Wij begonnen onze tocht in Monterosso al Mare en vooral de eerste hike naar Vernazza was vrij pittig. Vanuit Vernazza liepen we door naar Corniglia en dit gedeelte bleek wat minder steil dan het eerste stuk. Vanaf Corniglia was het wandelpad gesloten wegens onderhoud en daarom namen we hier de trein richting Riomaggiore, waar we een overheerlijke pizza scoorden bij K&Pris Pizzeria. Met deze twee wandelingen, inclusief lunch, zwemstop en diner zijn we een volledige dag zoet geweest.

vernazza cinque terre

Verblijven in de buurt van Cinque Terre

Sommige reizigers kiezen ervoor om in één van de vijf dorpen te overnachten. Zelf zou ik dit niet aanraden, vooral niet in het hoogseizoen. Hoewel alle plaatsjes betoverend mooi zijn, is het er in de zomermaanden echt heel erg toeristisch en bizar druk. Anderen kiezen ervoor om in La Spezia te slapen, maar hoogzomer is het daar ook erg massaal. Wij verbleven gelukkig in Sarzana, een prachtig Italiaans dorp dat helemaal niet toeristisch aanvoelt. Vanaf deze plaats sta je binnen een halfuur met de trein in La Spezia. We bezochten Cinque Terre vanuit Sarzana in één dag en dit was voor ons voldoende.

corniglia cinque terre

Mijn advies is om in het voor- of najaar naar Cinque Terre te reizen, zodat je de bizarre toeristische massa kunt ontwijken. Ondanks de drukte hebben wij gelukkig toch ook een heerlijke dag gehad. De schilderachtige dorpjes zijn zo bijzonder mooi, dat ze hoe dan ook een bezoek waard zijn.

Heb jij een bezoek aan Cinque Terre gepland? Laat me weten welk dorp jouw favoriet was!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!