Na een paar weken in Mexico ontbrak nog één ding: een stevige hike. Na vele steden en stranden kriebelde het om eropuit te trekken en de natuur in te gaan. Online las ik over de Pueblos Mancomunados, acht kleine bergdorpjes vlakbij Oaxaca-Stad waar je mooie wandeltochten kunt maken.

Vaak lees je dat hier enkel georganiseerde tours naartoe gaan, maar wij besloten het zelf uit te zoeken. En met succes! Dit gebied is een van mijn highlights in Mexico. In deze blog deel ik mijn tips zodat je jouw trip naar deze dorpjes eenvoudig samenstelt.

tips hiken in oaxaca pueblos

Wat zijn de Pueblos Mancomunados?

Hoog in het Sierra Norte-gebergte in de Mexicaanse provincie Oaxaca liggen acht dorpjes: de Pueblos Mancomunados. De regio heeft een ecotoerisme-programma, wat inhoudt dat de bezoekersaantallen gereguleerd zijn. Kortom: geen massatoerisme of feestende backpackers.

Voor Mexicaanse begrippen is het redelijk goed geregeld in de Pueblos Mancomunados. In vrijwel ieder dorp is een toeristeninformatiepunt, waar ze je graag informatie geven over de bestemmingen en activiteiten.

Daarnaast zijn er vrijwel geen hostels of hotels. In ieder plaatsje is slechts één plek met cabañas om te overnachten. De medewerkers in het toeristenkantoor regelen de boekingen van de accommodaties.

In de Pueblos Mancomunados kun je van dorp naar dorp hiken. Sommige bezoekers verblijven hier dan ook een week om alle plaatsen te zien. Zoveel tijd hadden wij helaas niet; in totaal bezochten we drie dorpjes. Maar ook als je wat korter de tijd hebt, is een trip naar de Pueblos absoluut de moeite waard.

bevolking cuajimoloyas

Omdat de dorpjes beschermd worden door het toeristische eco-programma is de sfeer heel gemoedelijk. De bevolking leidt nog een puur, Mexicaans leven.

Door de Pueblos Mancomunados ben ik nóg verliefder geworden op Mexico. We hebben zoveel aardige mensen ontmoet. En keer op keer werden we met open armen ontvangen door wildvreemden, die direct onze nieuwe vrienden werden. Lokale koks koken de sterren van de Mexicaanse hemel en bereiden het heerlijke eten recht voor je neus.

Eigenlijk is het niet te beschrijven hoe bijzonder onze dagen hier waren. Ik kan dan ook maar een ding zeggen: ervaar het zelf!

benito juarez oaxava

Kun je de Pueblos Mancomunados zelfstandig bezoeken?

Hoewel online vaak gezegd wordt dat je de Pueblos Mancomunados moet bezoeken met een tour van de organisatie Sierra Norte is dit niet helemaal waar. Ja, het vergt wat improvisatie. En ja, het is handig als je een woordje Spaans spreekt.

Maar als je dat geen probleem vindt, is het zeker mogelijk om zelf naar de dorpjes te gaan. Je bespaart er bovendien ook heel wat geld mee. Het is wel belangrijk om geen strak reisschema te hebben, want tijd speelt in de Pueblos echt een kleinere rol.

natuur in pueblos

Tips voor een bezoek aan de Pueblos Mancomunados

Eerlijk is eerlijk: als je van tevoren wilt weten waar je aan toe bent, kun je beter een tour boeken in Oaxaca-Stad. Mocht je zin hebben in een avontuurtje, dan helpen de volgende tips wellicht:

  • De dorpjes zijn op sommige momenten heel erg rustig. Er hangt hier geen ‘backpackerssfeer’. Reis je alleen? Dan is het misschien leuker om met een reisgenoot te gaan.
  • Laat je grote backpack in Oaxaca-Stad en pak enkel een kleine tas in met de spullen die je nodig hebt om een week te hiken. Let op: het kan ’s avonds aardig afkoelen, dus neem voldoende warme kleding mee.
  • De cabañas (accommodaties) in de dorpjes zijn voorzien van een badkamer, een open haard, een tweepersoonsbed en een stapelbed. In het ideale geval bestaat je reisgezelschap uit 4 personen, zodat je een cabaña kunt delen. Een cabaña kost per nacht rond de 550 Mexiaanse Pesos (afhankelijk van het dorp).
  • Neem voldoende cash mee, want er zijn geen pinautomaten en je kunt vrijwel nergens met creditcard betalen.
  • Voor de hikes kun je lokale gidsen boeken. De meesten spreken alleen Spaans. Geef het duidelijk aan als je een Engelstalige gids wilt (die overigens een hogere fee vragen). Maar geen zorgen, een gids is redelijk goedkoop. Volgens mij kwam het neer op 10 euro per dag (2018).
  • Sommige hikes kun je zonder gids maken. Maar besef wel dat er geen bewegwijzering is. Wij gaan graag zelfstandig op pad en we besloten dit nu ook tijdens een tocht te doen. Dit ging helaas mis; we verdwaalden in de bossen. Gelukkig hebben we ‘slechts’ twee uur verkeerd gelopen. Vraag voldoende informatie over je route en wees verstandig in je afwegingen.

wandelen in oaxaca mexico

hiken in oaxaca pueblos

Onze tocht door Cuajimoloyas, Bénito Juarez en La Neveria

Onze tocht begon in Cuajimoloyas, één van de dorpjes die goed bereikbaar is vanaf Oaxaca-Stad. We werden afgezet door de buschauffeur bij het toeristenkantoor. Daar stelden we eindeloos veel vragen over het boeken van een cabaña, de wandelroutes en het boeken van een gids. We boekten twee overnachtingen in Cuajimoloyas.

De avond dat we hier aankwamen, wandelden we naar het uitzichtpunt voor zonsondergang (aanrader).

hiken canon del coyote oaxaca

Hiken door Canon de Coyote

De volgende dag boekten we een Spaanstalige gids voor onze hike naar El Canon de Coyote. We klommen over rotsen en werden beloond op prachtige uitzichten over de vallei. We waren positief verrast. In eerste instantie hadden we namelijk niet zo’n zin om met een gids te gaan, maar het was juist heel leuk om van een local te horen hoe het is om in deze community te leven.

la neveria dorpje oaxaca

Overnachting in Benito Juárez

Een dag later besloten we van Cuajimoloyas naar Benito Juárez te lopen. Dat zou slechts 2 uur moeten duren. Maar we waren eigenwijs, gingen zonder gids, verdwaalden en deden er twee keer zo lang over. We kwamen laat in de middag aan en het regende flink, dus we besloten in Benito te overnachten.

Bezoek hier zeker de grote hangbrug en het uitkijkpunt. Die liggen op een klein uurtje bergop wandelen vanaf het dorpje Benito Juárez.

la neveria

mountainbiken naar la neveria benito

Mountainbiken naar La Neveria

In Benito Juárez huurden we een mountainbike om naar La Neveria te fietsen. We vertrokken om 7 uur ’s ochtends en fietsten in een uur naar La Neveria, het kleinste en schattigste dorp dat we in de Pueblos hebben gezien. We waren weer de enige toeristen en de comedor ging speciaal voor ons open om ontbijt voor ons te maken.

Na een stevig Mexicaans ontbijt met frijoles, huevos en tortillas, fietsten we terug naar Benito Juárez.

Even een disclaimer: dit is een pittige, steile fietstocht, dus een beetje conditie is wel zo handig.

dorp cuajimoloyas

Vanaf Benito Juárez kregen we een lift terug naar Cuajimoloyas. Er rijdt ook af en toe vervoer tussen deze dorpjes dat je van tevoren kunt reserveren. Vanaf Cuajimoloyas namen we een gedeelde taxi richting Oaxaca.

Ga jij naar deze bijzondere community? Lees hier meer over onze wandelingen in de Pueblos Mancomunados. Laat ons zeker even weten hoe je het hier hebt gehad.

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!