Na een paar weken in Mexico ontbrak er nog één ding aan onze reis: een stevige hike. Na de vele steden en prachtige stranden begon het te kriebelen om eropuit te trekken en om de natuur in te gaan. Tijdens wat online research las ik over de Pueblos Mancomunados, acht kleine bergdorpjes vlakbij Oaxaca-Stad waar je mooie wandeltochten kunt maken. Veel websites beschrijven dat je hier enkel met een georganiseerde tour naartoe kunt gaan, maar wij besloten er een ‘Do-It-Yourself’-trip van te maken. En met succes! Onze bijzondere dagen in dit gebied waren een van mijn highlights in Mexico. In deze blog deel ik onze ervaringen en tips, zodat je jouw eigen trip naar deze dorpjes eenvoudig kunt samenstellen.

tips hiken in oaxaca pueblos

Wat zijn de Pueblos Mancomunados?

Hoog in het Sierra Norte gebergte in de Mexicaanse provincie Oaxaca vind je acht dorpjes die gezamenlijk Pueblos Mancomunados worden genoemd. Deze dorpjes hebben een ecotoerisme programma ontwikkeld, waarbij ze sportieve en actieve bezoekers de mogelijkheid bieden om de regio te ontdekken. Dit programma houdt in dat er in ieder dorp een toeristeninformatiepunt is, waar ze je van handige informatie kunnen voorzien over deze dorpjes. Daarnaast zijn er bijna geen hostels of hotels: in ieder dorp is slechts één slaapgelegenheid die geregeld wordt vanuit het toeristenkantoor. In de community kun je van dorp naar dorp hiken. Sommige mensen verblijven hier dan ook een week, om alle plaatsen aan te doen. Wegens tijdgebrek hebben wij helaas maar drie dorpen kunnen bezoeken. Ook als je wat korter de tijd hebt, is een trip naar deze plaatsen dus zeker de moeite waard.

bevolking cuajimoloyas

Omdat de dorpjes beschermd worden door het toeristische eco-programma is de sfeer er heel gemoedelijk. De bevolking leidt nog een heel basic leven, ongeschonden door Westerse invloeden. Tijdens ons verblijf in de Pueblos Mancomunados zijn we nóg verliefder geworden op Mexico. We hebben zoveel aardige mensen ontmoet en we werden keer op keer met open armen ontvangen door wildvreemden die direct onze nieuwe vrienden werden. Het heerlijke eten wordt voor je neus vers bereid door de lokale koks die de sterren van de Mexicaanse hemel koken. Eigenlijk is het niet te beschrijven hoe bijzonder onze dagen hier waren. Ik kan dan ook maar een ding zeggen: ga het zelf ervaren!

benito juarez oaxava

Kun je de Pueblos Mancomunados zelfstandig bezoeken?

Hoewel op het internet vaak gezegd wordt dat je de Pueblos enkel met een tour van de organisatie Sierra Norte kunt bezoeken, is dit niet waar. Ja, het vergt wat improvisatie skills en het is handig als je een woordje Spaans spreekt, maar het is zeker mogelijk om zelf naar de dorpjes te gaan. Je bespaart er bovendien ook ontzettend veel geld mee.

natuur in pueblos

Tips voor een bezoek aan de Pueblos Mancomunados

Eerlijk is eerlijk: als je van tevoren wilt weten waar je aan toe bent, kun je misschien beter een tour boeken in Oaxaca-Stad. Mocht je zin hebben in een avontuurtje, dan helpen de volgende tips wellicht:

  • De dorpjes zijn op sommige momenten heel erg rustig en er hangt geen ‘backpackerssfeer’. Wanneer je alleen reist, is het wellicht leuker om wat reisgenootjes te vinden die met je mee willen reizen.
  • Laat je grote backpack in Oaxaca-Stad en pak enkel een kleine tas in met de spullen die je nodig hebt voor een week hiken. Let op: het wordt hier ’s avonds aardig koud, dus neem voldoende warme kleding mee.
  • De cabañas (accomodaties) in de dorpjes zijn voorzien van een badkamer, een open haard, een tweepersoonsbed en een stapelbed. In het meest ideale geval bestaat je reisgezelschap dus uit 4 personen, zodat je een cabaña kunt delen. Deze kost per nacht rond de 550 Mexiaanse Pesos (afhankelijk van het dorp).
  • Neem voldoende cash mee, want er zijn geen pinautomaten en je kunt vrijwel nergens met credit card betalen.
  • Voor de hikes kun je lokale gidsen boeken. Veel van hen spreken alleen Spaans. Geef het duidelijk aan als je een Engelstalige gids wilt. Geen zorgen: een gids boeken is vrij goedkoop.
  • Sommige hikes kun je zonder gids maken, maar houd in je achterhoofd dat er geen bordjes zijn waarop de routes zijn aangegeven. Normaal gaan wij het liefst zelfstandig op pad en we besloten dit nu ook tijdens een tocht te doen. Dit ging helaas een beetje mis; we verdwaalden in de bossen en hebben gelukkig ‘slechts’ twee uur langer moeten lopen. Vraag dus voldoende informatie over je route en wees verstandig in je afwegingen!

wandelen in oaxaca mexico

hiken in oaxaca pueblos

Onze tocht door Cuajimoloyas, Bénito Juarez en La Neveria

Onze tocht begon in Cuajimoloyas, één van de dorpjes die het best bereikbaar is vanaf Oaxaca-Stad. We werden afgezet bij het toeristenkantoor, waar we eindeloos veel vragen konden stellen over het boeken van een cabaña, de wandelroutes en het boeken van een gids. We boekten twee overnachtingen in Cuajimoloyas. De avond dat we hier aankwamen, wandelden we naar het uitzichtpunt voor zonsondergang. Sla dit uitkijkpunt echt niet over, want het uitzicht hier is prachtig!

hiken canon del coyote oaxaca

Hiken door Canon de Coyote

De volgende dag boekten we een gids voor onze hike naar El Canon de Coyote. Hierbij klommen we over rotsen en werden we beloond op prachtige uitzichten over de vallei. Hoewel we in eerste instantie echt geen zin hadden om met een gids te gaan, was het juist heel leuk om van een local te horen hoe het is om in deze community te leven.

la neveria dorpje oaxaca

Overnachting in Benito Juárez

Een dag later besloten we van Cuajimoloyas naar Benito Juárez te lopen. Deze tocht zou slechts 2 uur moeten duren, maar omdat we eigenwijs waren en zonder gids gingen, duurde het wat langer. We kwamen laat in de middag aan en het regende flink, dus we besloten in Benito te overnachten. Sla hier zeker niet de grote hangbrug en het uitkijkpunt over. Deze liggen op een klein uurtje bergop wandelen vanaf het dorpje Benito Juárez.

la neveria

mountainbiken naar la neveria benito

Mountainbiken naar La Neveria

In Benito Juárez huurden we een mountainbike om naar La Neveria te fietsen. We vertrokken om 7 uur ’s ochtends en fietsten in een uur naar La Neveria, het kleinste en meest schattige dorp dat we hier hebben gezien. We waren hier weer de enige toeristen en de comedor ging speciaal voor ons open zodat wij konden ontbijten. Na een stevig Mexicaans ontbijt fietsten we weer terug naar Benito Juárez. Het was een pittige, steile fietstocht, maar we hebben het uiteindelijk wel gehaald!

dorp cuajimoloyas

Vanaf Benito Juárez kregen we een lift terug naar Cuajimoloyas. Er rijdt ook af en toe vervoer tussen deze dorpjes, die je van tevoren kunt reserveren. Vanaf Cuajimoloyas namen we een gedeelde taxi richting Oaxaca, waar we na twee uur reizen weer waren – moe, maar voldaan!

Ga jij naar deze bijzondere community? Hopelijk heb je iets aan deze blog! Laat ons zeker even weten hoe je het hier hebt gehad.

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!