Zoals jullie weten, zijn wij behoorlijk ‘anti plastic’. Laatst deelde ik daarom mijn tips voor een plasticvrije keuken. Ook in de badkamer produceren we het nodige (plastic) afval. Denk aan plastic wattenstaafjes, shampooflessen, wattenschijfjes, chemische deo… Ik dook daarom in de wondere wereld der badkamer vegan producten, met natuurlijke cosmetica en bamboe producten.

In dit artikel deel ik het eerste deel van mijn tips voor een zero waste badkamer, waarin ik de bamboe tandenborstel van NextBrush en de natuurlijke tandpasta van Ben & Anna onder de loep neem. Deze producten probeerde ik uit voor ZustainaBox (waarover onderaan het artikel meer, inclusief kortingscode!).

Bamboe tandenborstel van NextBrush

Sinds ik tanden heb, poets ik elektrisch. Dus dat is al vrij lang. Ook al sta ik in de Boliviaanse jungle, ik moet en zal elektrisch poetsen. Maar goed, niet overal ter wereld is stroom, dus als fervent reiziger is een reserve tandenborstel wel zo handig. Maar dan neem ik liever niet zo’n plastic ding mee, want daar ben ik absoluut geen fan van. Niet alleen omdat het voor geen meter poetst, maar vooral omdat ze heel vervuilend zijn. Er spoelen namelijk dagelijks honderden (!) tandenborstels aan op stranden wereldwijd, wat veel gevolgen heeft voor de natuur.

De jongens van NextBrush ontwikkelden daarom een bamboe tandenborstel die voor 98 procent biologisch afbreekbaar is. Ik ben vrij kritisch op mijn mondhygiëne, maar ik ben oprecht erg tevreden over deze handtandenborstel. Wanneer je er klaar mee bent, breek je het handvat gewoon af en gooi je die in de prullenbak. Dit exemplaar zal namelijk niet eindeloos rondzwerven in de natuur. Veel beter!

Vegan, plasticvrije tandpasta van Ben & Anna

Nog zoiets: tandpasta. Als ik een tandpasta gebruik waar ik geen fris gevoel van krijg, ben ik de hele dag misselijk. De plastic tubes stonden me echter wel tegen, laat staan de chemische middelen die je in je mond stopt en vervolgens via het riool de natuur in spoelt. Uit het oog, maar niet uit mijn hart. Ik wilde er wat aan veranderen.

De tandpasta van Ben & Anna in een glazen potje is een uitkomst: glas is namelijk een stuk beter te recyclen dan plastic tubes en er zitten enkel natuurlijke, vegan ingrediënten in de tandpasta. Toch heb ik het een tijdje uitgesteld om de tandpasta uit te proberen. Hoe graag ik ook wil overstappen, ik was toch te bang dat deze eco proof tandpasta zou tegenvallen. Laatst besloot ik ervoor te gaan. Ik verklap het maar vast: ik ben fan. Tijdens het poetsen was ik eerst nog uiterst sceptisch, want het heeft toch niet echt de frisse smaak die ik van mijn old school Sensodyne gewend ben. Máár: mijn tanden voelden na het poetsen uiterst schoon en het gaf echt een fris gevoel.

Duurzame producten ontdekken met ZustainaBox

De bamboe tandenborstel en tandpasta in een glazen pot ontdekte ik via ZustainaBox. Zij maken duurzaam leven op een supertoffe manier toegankelijk door je te helpen overstappen naar eco producten. Daarvoor stellen ze iedere twee maanden een verrassingsbox samen waarin 5 tot 7 eco producten zitten. Zo laten ze je groene alternatieven ontdekken voor de producten die je in je dagelijkse leven gebruikt. Aangezien alle producten plasticvrij, vegan en low impact gemaakt zijn, kun je zo stap voor stap op weg gaan naar een eco lifestyle. Deze tandpasta en de tandenborstel zaten in de vorige ZustainaBox.

In iedere box zitten producten voor je persoonlijke hygiëne, sociale leven en huishouden. Dit betekent dus ook dat er altijd producten in zitten die passen bij een zero waste badkamer of keuken.

Ook member worden? Schrijf je dan in met de kortingscode FOODANDSPOTS15 voor 15 procent korting op je eerste ZustainaBox!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met ZustainaBox. 

Liever zelf aan de slag om natuurlijke, plasticvrije cosmetica te maken? Check hier een eerlijke review over het maken van natuurlijke verzorgingsproducten