Palermo, de Italiaanse stad van contrasten. In deze eeuwenoude stad zijn de sporen van de maffia en armoede duidelijk te zien. Op veel plekken op straat ligt vuilnis, de helft van de gebouwen staat leeg en is vervallen. Toch heeft Palermo een prachtig oud centrum, waar je de Romeinse, Griekse en Arabische invloeden op schitterende wijze terugziet. In de sfeervolle oude wijkjes proef je het Italiaanse leven. Op een zonnige dag struinden wij door het historische centrum van Palermo en we werden positief verrast door deze Siciliaanse stad. Hier delen we onze tips voor een dag in het centrum van Palermo!

verse groenten markt

’s Ochtends: markten in Palermo

Palermo staat bekend om de vele lokale markten. Er zijn drie bekende markten die je kunt bezoeken: Mercato del Capo, Mercato Ballaro en Mercato Vucciria. Voor alle markten geldt: hoe vroeger je gaat, hoe beter. Verwacht tientallen fruitkraampjes, vele visboeren en een optimale Italiaanse sfeer.

markt Palermo

markt italie

Mercato del Capo

De bekendste markt is Del Capo, maar dit is waarschijnlijk ook meteen de meest toeristische. Wel staan hier hele leuke eetkraampjes waar je Italiaanse hapjes kunt proeven. Wees scherp op de prijzen; aan het begin van de markt liggen de prijzen het hoogste. Een stukje doorlopen loont dus zeker.

Mercato Ballaro

Voor de echte local experience is Mercato Ballaro de plek waar je heen moet gaan. Deze markt ligt een beetje in een ruigere, armere buurt van Palermo. Deze multiculturele markt voelt wat rauwer en puurder aan dan bij Del Capo – hier is het duidelijk niet ingericht op het toerisme. Een leuke, puur Italiaanse ervaring.

Mercato Vucciria

Deze markt ligt in het welgesteldere deel van Palermo, vlak bij diverse juweliers en winkelstraten. Eigenlijk is het een klein straatje met leuke marktstalletjes. Een knus straatje om doorheen te wandelen!

theater sicilie

Teatro Massimo

Na je marktbezoek kun je beginnen met een stadswandeling door het historische centrum van Palermo. Een goed startpunt daarvoor is Teatro Massimo, een prachtig theater dat beroemd is om de uitstekende akoestiek. Dagelijks zijn er meerder rondleidingen door het theater. Alleen de buitenkant is echter al het omlopen waard – dit imposante gebouw heeft meer iets weg van een paleis.

Antica Focacceria di San Francesco

Vind je het leuk om typisch Siciliaanse gerechten en street food te eten? Ga dan naar Antica Focacceria di San Francesco. Dit restaurant werd opgericht in 1860 en is daarmee het oudste restaurant van Palermo. Het heeft een unieke en authentieke uitstraling en is zeker een bezoekje waard. Je eet hier de originele arancini, panelle en cannoli. Allemaal even lekker!

Lunchen in Palermo

goedkope lunch palermo

Uitgebreid lunchen bij Caffè Kassáro

Voor een stevige, heerlijke én spotgoedkope lunch moet je echt naar Caffè Kassáro in het oude centrum van Palermo. Wij gingen hier voor een uitgebreide maaltijd om even op te laden voor de rest van onze dag in Palermo. Hier betaal je voor een flink bord pasta slechts 5 euro en een glas wijn kost welgeteld 1,50 euro. Er zijn genoeg vega opties en je kunt zeker ook naar veganistische opties vragen. Sluit je lunch in stijl af met een espresso aan de statige Italiaanse bar!

De kathedraal Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta

De imposante kathedraal van Palermo is (in mijn ogen) vooral een bezoekje waard vanwege de buitenkant. Op de buitenmuren is duidelijk de invloed van de Moren te zien, door de bijzondere tegeltjes en schilderingen. Voor 5 euro kun je de kathedraal beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad.

Palermo park bij paleis

Het park Villa Bonnano en Palazzo dei Normanni

Vlak bij de kathedraal ligt een sfeervol stadsparkje met prachtige palmbomen. Hier kun je even ontsnappen aan de drukte van het oude centrum. Aan het einde van het park staat een imposant paleis, het Palazzo dei Normanni. Dit paleis sluit redelijk vroeg (16.00 uur), dus houd dit in gedachten als je besluit erheen te gaan. Wij waren helaas te laat, dus konden niet meer naar binnen.

ijs in palermo

IJsje eten bij Cappadonia

Wie Italië zegt, zegt ijs. En dat kun je bij Cappadonia maar al te goed halen. Verwacht geen vitrines met gelati vol opsmuk en versieringen. Hier draait het om de smaken, niet om de presentatie. Het is er vaak redelijk druk, maar het ijs is 100% het wachten waard. Bonuspunt: ze hebben vegan sorbetijs en glutenvrije opties!

Ga jij deze zomer naar Italië? Check onze blogs over Italië en over Sicilië.