Eind juli bracht ik een weekend door op Schiermonnikoog, een van de mooiste Waddeneilanden als je het mij vraagt. Opgegroeid in Groningen heb ik dit eiland al vaak mogen bezoeken en kwamen er tijdens dit weekend ook veel herinneringen naar boven. Aangezien het eiland zo klein is, heeft het een bijzondere sfeer en wil ik je zeker aanraden het eens te bezoeken. Ik heb de leukste tips voor Schiermonnikoog alvast voor je verzameld!

Tips Schiermonnikoog

Huur een fiets

Onmisbaar op het eiland is een fiets. Het eiland is auto en scootervrij, er rijden wel bussen maar om bij de mooie plekjes te komen heb je toch echt een fiets nodig. Daarnaast is het ook gewoon heerlijk om door de duinen te fietsen. Je kunt een fiets huren in het dorp maar ook meteen bij de pier. Wel zo handig! Tip: reserveer van tevoren, dan hoef je na het aankomen van de boot niet in de rij te staan.

Bezoekje aan de bunker

Ben je nieuwsgierig naar de historie van het eiland, bezoek dan de bunker. Deze werd in 1943 tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd maar is nooit afgemaakt. Het was bedoeld om een radar te plaatsen voor het detecteren van vijandige vliegtuigen. Deze is er nooit gekomen maar de bunker werd wel gebruikt tijdens de Koude Oorlog. Inmiddels heeft de bunker dienst gedaan als restaurant en is het vandaag de dag een bezienswaardigheid met een mooi uitzichtpunt.

Strand aan de westkant

Houd je van kitesurfen? Dan zit je ook goed op Schier. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier terecht. Het waait namelijk vrijwel altijd op het eiland. Ook om te vliegeren is het strand aan de westkant heel geschikt. Wil je lekker chillen? Dan kun je een biertje drinken bij Paviljoen Paal 3. Een strandtent die het hele zomerseizoen geopend is.

weekend schiermonnikoog

Nationaal Park

Op Schier vind je prachtige, ongerepte natuur. Het eiland is dan ook een officieel Nationaal Park. Vogelaars en wandelaars zijn er veel te vinden. Ga voor een urenlange wandeling door de duinen, loop op het strand of ga wadlopen. Op het westen van het eiland vind je wandelpaden, in het oosten zijn die er niet.

Het dorp

Op Schiermonnikoog is maar één gelijknamig dorp te vinden. Het dorp is klein maar fijn. Je vindt er alles wat je nodig hebt! Winkelen doe je bij sieradenwinkeltje Retteketet, de beste ijsjes vind je bij Ambrosijn en uitgaan kun je op zaterdagavond in de Toxbar. Wat betreft accommodatie kun je kamperen op Camping Seedune of overnachten in Hotel van der Werff.

Berkenplas

De Berkenplas is een zwemmeertje vlakbij het dorp waar je kunt zwemmen, waterfietsen en chillen. Met name voor kinderen is het geschikt, het is niet zo groot en er zijn allerlei speelmogelijkheden. Ook vind je hier een restaurant met een fijn terras. Ik heb fijne herinneringen aan deze plek uit mijn jeugd.

tips schiermonnikoog

De Marlijn

Het beste en gezelligste restaurant van Schier is De Marlijn. Gelegen aan het strand in het noorden kun je hier de lekkerste vis eten. Op het grote terras is het op een zonnige dag goed toeven. Kom wel op tijd, want de strandtent is populair!

Ben jij wel eens op Schiermonnikoog geweest?

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!