De groene heuvels van Colombia bieden de perfecte groeiomstandigheden voor een van de bekendste Colombiaanse exportproducten: koffie! In de ‘Koffiedriehoek’ zijn talloze koffieplantages te vinden en bij veel van deze boerderijen kun je een koffietour doen. Tijdens deze tour wordt alles uitgelegd over het verbouwen en produceren van de koffie. Beide keren dat ik in Colombia was, deed ik deze tour in de omgeving van Salento. Dit deed ik bij twee zeer verschillende plantages en beide keren was het een zeer bijzondere ervaring. Hier zet ik de verschillen op een rij en geef ik tips voor het kiezen van een koffietour!

Salento_Koffietour_Colombia

Een ecologische koffietour bij Don Elias

Don Elias is een ecologische plantage in Salento. Allereerst zijn wij een groot voorstander van hun organische manier van verbouwen en daarnaast is het bijzondere aan deze boerderij dat het een kleinschalig familiebedrijf is. De echte Don Elias geeft de Spaanse tours en zijn kleinzoon verzorgt de Engelstalige rondleiding. Er zijn geen gezette tijden voor de tours, dus het kan zijn dat je eventjes moet wachten voordat er voldoende deelnemers zijn. Eerst word je door de plantage geleid, krijg je alles te horen over verschillende koffiesoorten en vervolgens mag je zelf eventjes ervaren hoe het is om koffie te plukken. Na afloop van de rondleiding krijg je uiteraard een heerlijk vers kopje koffie te proeven. De tour kost 10.000 pesos en duurt ongeveer een tot anderhalf uur.

Een koffietour bij El Ocaso

El Ocaso is een van de grotere koffieplantages in Salento, dat op een prachtig stuk land ligt. Ieder uur vertrekken er tours, die 15.000 pesos per persoon kosten en 1.5 uur duren. Je merkt duidelijk het verschil met Don Elias: deze boerderij is wat minder persoonlijk, maar de tours zijn wel professioneler en gestructureerd opgezet. De tour heeft een duidelijke structuur en de plantage is een stuk groter. Ook Bij El Ocaso mag je zelf koffie gaan plukken, word je stap voor stap door het proces geleid en krijg je een kleine koffieproeverij. Erg interessant!

Hoe kom je bij de koffieboerderijen in Salento?

Vanaf Salento loopt er een mooie wandeltocht richting beide koffieplantages. Wanneer je de ‘gele brug’ (vlakbij het hostel La Floresta) overgestoken bent, loop je richting het hostel ‘La Serrana’. Op deze weg staat El Ocaso regelmatig aangegeven. Volg de bordjes en na een uurtje lopen, vind je deze boerderij vanzelf. De plantage van Don Elias ligt 200 meter verderop. Geen zin om te lopen? Je kunt uiteraard ook een Whilly nemen, een van de beroemde Jeep taxi’s in Salento. Deze vertrekken vanaf het plein.

Salento_Koffietour_Colombia

Terugweg naar Salento: hiken via Boquia

Na afloop van de tour kun je via een prachtige hike langs het dorpje Boquia jouw weg terugvinden naar Salento. Heb je de tour gedaan bij Don Elias? Verlaat dan het terrein van Don Elias weer en loop een stukje terug over dezelfde weg waarover je bent gekomen. Sla linksaf de oprijlaan richting El Ocaso op. Na ongeveer 200 meter vind je de poort naar El Ocaso. Sla vóór deze ingang rechtsaf, waar een klein bospad naar beneden loopt. Steek onderaan dit bospad de brug over en sla daarna rechtsaf. Wanneer je deze weg vervolgens volgt, spreekt de rest van de route voor zich. Deze wandeltocht naar Boquia duurt ongeveer 45 minuten en is zeer de moeite waard: je loopt door ontzettend mooie, rustgevende Colombiaanse omgeving. Vanaf Boquia vertrekken er continu bussen richting Salento. Deze busrit duurt ongeveer een kwartiertje en kost zo’n 2.500 pesos.

Salento_Koffietour_Colombia

Koffietour in Colombia

Kom je niet in Salento of wil je liever een koffietour doen in een ander gedeelte van Colombia? Geen zorgen, er zijn diverse plaatsen waar je deze tours kunt volgen! In de hele koffiedriehoek, die te vinden is tussen de steden Manizales, Pereira en Armenia, liggen talloze boerderijen. Ook in de omgeving van Jardín zijn er tours te vinden. Daarnaast worden er dagtrips naar koffieplantages georganiseerd vanuit Medellín. Waar je ook een koffietour gaat volgen: het is zeker de moeite waard en het mag niet ontbreken tijdens een reis door Colombia!

Benieuwd wat je allemaal nog meer kunt doen in Salento? Check onze blog met tips voor in Salento!