Al reizend door Zuid-Amerika kwam de Peruaanse keuken als een aangename verrassing. Na al die quesadilla’s, burrito’s en nachos waren wij wel toe aan wat verfijndere gerechten. De Peruaanse keuken bestaat uit een samenkomst van verschillende culturen met typische Peruaanse ingrediënten. Zo worden invloeden uit Europa, Bolivia en Japan verwerkt in gerechten met ingrediënten zoals aardappelen, chili en mais. Ga je binnenkort naar Peru? Laat je dan verrassen door de onderstaande typisch Peruaanse gerechten!

Typisch Peruaanse gerechten

Cuy (cavia)

Misschien wel het meest besproken gerecht van Peru. Cuy betekent cavia en jep, ze eten cavia in Peru. Op markten zie je hoe de cavia’s, in het geheel, aan het spit worden geroosterd. De smaak is vergelijkbaar met kip en het wordt gezien als een specialiteit.

Causa

Een onbekender maar heerlijk gerecht is causa. Dit is een koud voorgerecht waarbij laagjes worden gemaakt van avocado en aardappel. De chef geeft vervolgens zijn eigen invulling aan het gerecht door ingrediënten toe te voegen zoals chili, kip, limoen of paprika. Het woord causa betekent in de taal van Inca’s, levensonderhoud.

Lomo Saltado

Een iets minder barbaars gerecht is de Lomo Saltado. Een Aziatisch geïnspireerd wokgerecht dat bestaat uit gesneden rundvlees, sojasaus, tomaten en uien. Niet heel speciaal zal je misschien denken maar door de bereiding op hoog vuur krijgt het een unieke smaak. Het gerecht wordt standaard geserveerd met papas fritas en rijst.

Alpaca

Naast dat de alpaca voornamelijk wordt gebruikt voor het produceren van wol, waar de prijzige alpacatruien van worden gemaakt, worden ze in het gebergte ook gegeten. De alpaca is het kleine broertje van de lama en heeft een rundvleesachtige smaak. Wij hebben het mogen proeven bij een chef die het bereidde op de authentieke wijze van de Inca’s en het is misschien wel het lekkerste vlees wat ik ooit heb geproefd.

Ceviche

Dit gerecht mag natuurlijk niet in de lijst ontbreken. Ceviche, het meest bekende gerecht van Peru. Rauwe vis gemarineerd in limoen, rode ui en chili. Je moet er van houden maar het kan fantastisch lekker zijn. Uiteraard is dit gerecht met name aan de kust te vinden en wordt het wederom geserveerd met papas fritas en rijst.

Chicha morada

Chicha morada is een warm en zoet drankje. De Peruanen maken het van paarse mais en ze geloven in de helende werking die dat heeft. Zo zou het de bloeddruk verlagen en de gezondheid verbeteren. De paarse mais koken ze samen met verschillende soorten vruchten. Vervolgens laten ze het afkoelen en is het een verfrissende drank.

Inca Kola

Weliswaar geen gerecht maar wel onmisbaar in de Peruaanse cultuur. Je ziet vrijwel alle Peruanen met dit mierzoete drankje. Het is geel van kleur en smaakt een beetje naar bubble gum. Het is zeker niet mijn favoriet maar sommige mensen vinden het heerlijk. Zeker iets om een keer te proberen!

Pisco Sour

Save the best for last, ons favoriete drankje in Peru, de Pisco Sour. Dit is een cocktail gemaakt van de nationale drank Pisco, limoen, suikerwater en opgeklopt eiwit. Pisco wordt gedestilleerd uit druiven waardoor het een heerlijk frisse cocktail wordt. Must try!

Ben jij wel eens in Peru geweest?

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!