Deze maand ben ik in Sri Lanka en een van de fijnste dingen op reis vind ik het ontdekken van een nieuwe keuken. Je zult misschien verwachten dat de Sri Lankaanse keuken veel lijkt op de Indiase keuken, maar dit is niet het geval. Er zijn natuurlijk wel overeenkomsten, maar Sri Lanka heeft echt een eigen eetcultuur met heel lekkere gerechten! Afgelopen tijd heb ik flink wat gerechten mogen proeven in de lokale restaurantjes en een selectie gemaakt van mijn favoriete gerechten uit Sri Lanka. Hier komen ze!

Typische gerechten Sri Lanka

Rice & curry

Dit klinkt in eerste instantie een beetje saai, maar schijn bedriegt! Wanneer je in Sri Lanka rice & curry bestelt, krijg je naast een grote kom rijst een vijftal kleine bakjes met verschillende curry’s en groentegerechten. Denk hierbij aan gesmoorde aubergine, pittige boontjes, linzen dahl, aardappelcurry of een traditionele curry met kip. Allemaal even lekker en best gezond. ‘Indonesische toko meets Indiase curry!’. Je kunt dit gerecht bestellen in vrijwel elk Sri Lankaans restaurantje. Bij thuiskomst kun je deze heerlijke curry’s natuurlijk ook zelf maken!

Kottu roti

Wij hadden geen idee wat dit gerecht precies inhield en dachten dat het zou lijken op traditionele Surinaamse roti. Kotthu roti is echter een gerecht waarin de roti in kleine stukjes wordt gesneden en vermengd wordt met groente, vis of vlees. Flink veel kruiden en kokosolie erbij en je hebt een heerlijk typisch Sri Lankaans gerecht. Tip: de beste Kottu roti eet je bij Mama’s in Arugam Bay of N2 in Ella! Lees voor meer restauranttips onze blog over hotspots in Sri Lanka.

Isso vadei

Isso vadei aten wij voor het eerst in de lokale bus, waar het wordt verkocht tijdens de reis. Ook kun je deze snacks vinden in kraampjes op straat. Het is een gefrituurde snack, gemaakt van spicy linzen en garnalen. Heel lekker en erg verslavend – én goedkoop; voor ongeveer een euro krijg je zo’n 10 stuks van deze snackjes.

Dosa

Deze hartige pannenkoek wordt gemaakt van rijst en black gram (een zwarte boon) en komt oorspronkelijk uit het zuiden van India. De pannenkoek is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten; zo krijg je hem gevuld met uien of masala aardappelen. Het wordt geserveerd met een curry waar je de pannenkoek in kunt dippen. Je eet dit gerecht namelijk met je handen! Tip: de beste vegetarische Dosa eet je bij Balaji Dosaij in Kandy.

Coconut Sambol

Dit traditionele Sri Lankaanse gerecht wordt met name gegeten als bijgerecht. Pol Sambol zijn kleine stukjes kokosnoot die je mengt met verschillende ingrediënten. Voor het ontbijt wordt het gemixt met suiker, voor lunch of diner vaak met chilipeper, ui en limoen. De combinatie van zoet en zout is top. Je eet het met name met roti, maar kunt het natuurlijk ook met andere gerechten eten.

Zoals je misschien wel ziet,  genieten we volop van het eten hier! Heb je nu ook zin gekregen om naar Sri Lanka te gaan?

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!