Een van de meest kenmerkende Mexicaanse gerechten is mole. Het kan zijn dat je hier nog nooit van hebt gehoord, want buiten Mexico zie je het niet vaak voorbijkomen. Mole is een complexe saus met ontzettend veel ingrediënten. Er bestaan verschillende varianten van de saus maar de klassieke bevat zo’n 30 ingrediënten. Wanneer deze goed in balans zijn, krijg je een heerlijke saus. Tijdens een kookcursus in Oaxaca leerden wij hoe je deze saus kunt maken. In deze blog vind je dan ook het mole recept. Al is het lastig om de mole die wordt geserveerd in Oaxaca te evenaren, het brengt ons toch even terug in Mexico!

Vegetarisch mole recept

Ingrediënten mole

– Handje rozijnen
– Handje amandelen
– Handje pinda’s
– Handje walnoten
– 2 eetlepels pompoenpitten
– 2 eetlepels sesamzaadjes
– 1 eetlepel anijs
– 2/3 eetlepels komijn
– 1 eetlepel oregano
– 1 eetlepel tijm
– 1 kleine stukje gember
– 2/3 eetlepels kaneel
– 1 eetlepel saffraan
– 1 eetlepel kruidnagel
– zout
– zwarte peper
– 3 tomaten
– 1 gedroogde chili
– 1 verse chili
– 1 chili poblano
– 1 chipotle peper
– 1 ui
– 3 tenen knoflook
– olie
– groentebouillon
– 2 sneetjes wit brood
– 1 bakbanaan
– 2/3 eetlepels suiker
– 1 kleine reep pure chocolade

Bereidingswijze mole

Begin met het roosteren van de verschillende chilipepers in een grillpan. Deze kun je in zijn geheel roosteren. Bak vervolgens in een andere grote pan de ui en knoflook in een beetje olie. Voeg hier het brood in stukjes aan toe, samen met de gember, rozijnen, amandelen, pinda’s, walnoten, pompoenpitten en sesamzaadjes. Vervolgens kun je alle kruiden toevoegen zoals de anijs, komijn en kaneel.

Snijdt vervolgens de bakbanaan in stukjes en bak mee. Doe het zelfde met de tomaten en knoflooktenen en voeg de peper en zout toe. Vervolgens voeg je de chocolade en suiker toe.

Roer goed door en laat even een tijdje pruttelen. Als laatste voeg je de geroosterde chili’s toe aan de grote pan. Doe de groentebouillon erbij en schep alles in een blender. Zet deze aan en meng totdat je een gladde saus hebt. Je kunt de mole serveren met tortillas of verschillende groenten.

Heb jij wel eens mole gegeten?

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!