Hiken is één van de activiteiten die niet kan ontbreken tijdens een verre reis. In Zuid-Amerika zijn er ontzettend veel prachtige gebieden waar je de mogelijkheid hebt om te gaan hiken. De Inca trail of de Salkantay trekking naar de Machu Pichu in Peru zijn waarschijnlijk het meest bekend. In Huaraz, in het noorden van Peru, kun je dagenlange tochten maken door prachtige gebieden. Één van de hikes die wij hebben gedaan in Peru is in de Colca Canyon, een vallei in de buurt van Arequipa. Aangezien je kunt kiezen of je de trail in twee of drie dagen wilt lopen, kun je jouw eigen tempo bepalen en dat maakt deze tocht geschikt voor iedereen! Wat ons betreft is de Colca Canyon een must wanneer je aan het reizen bent door Peru.

De Colca Canyon is de kloof van de Colcavallei in het zuiden van Peru. Vanuit de stad Arequipa boekten wij een 3-daagse tour voor deze prachtige wandeltocht. Voor we begonnen aan de eerste etappe werden we blootgesteld aan een bijzondere ervaring, de Cruz del Condor, waar tientallen grote condors vliegen. De kloof is namelijk het woongebied van deze condor, de grootste roofvogel van de Andes. Prachtige en indrukwekkende beesten!

colca canyon

Dag 1

Onder begeleiding van onze guide Juan, die ons vermaakte met flauwe grappen, liepen we de eerste dag helemaal naar het diepste punt van de kloof. De Colca Canyon is twee keer zo diep als de Grand Canyon in Amerika en hierdoor werden we keer op keer getrakteerd op geweldige uitzichten over de landbouwterrassen en de kloof. Het bergpad naar beneden was ontzettend steil en in combinatie met de brandende zon werd het een vrij zware tocht. We liepen urenlang over het smalle pad, bestaande uit veel zand met losliggende stenen, waardoor je goed moet kijken waar je loopt. Na deze bijzondere dag kwamen we vermoeid aan bij de slaapplek, waar we ons konden verlossen van de wandelschoenen en even konden bijkomen. We kregen hier heerlijke quinoasoep en zaten ‘s avonds gezellig te kaarten.

arequipa peru

Dag 2

De volgende dag was het weer vroeg dag om onze tocht te vervolgen. We gingen die dag een stuk bergop lopen, om vervolgens op een nieuwe plek in de diepte van de kloof te overnachten. Onderweg kwamen we langs primitieve huisjes waar families wonen en werken – heel bijzonder hoe de mensen hier leven, zonder elektriciteit en ver weg van de grote stad. Na een uurtje lopen, konden we onze eindbestemming al zien liggen en dat beloofde veel goeds! Tussen de steile wanden van de kloof lag een oase verscholen met een helderblauw zwembad – een heerlijke verkoeling na een dag lopen. ’s Avonds genoten we van quinoa en cocktails, maar niet tot laat: we moesten de volgende dag om 05:00 op voor de tocht omhoog.

hiken peru

Dag 3

In het pikkedonker werden we gewekt. We deden de zaklampen op ons hoofd en bereidden ons voor op de tocht naar boven. Dit scheen het zwaarste stuk van de wandeltocht te zijn en daarom gingen we al vroeg, zodat de zon nog niet te hard zou branden. En inderdaad: het was een steile weg omhoog, flink doorbijten en hijgen door het zuurstofgebrek op de grote hoogte. Drie uur klimmen later bereikten we de top en dat voelde als een grote overwinning! Moe maar voldaan sloten we de prachtige wandeling af met ontbijt in een nabijgelegen traditioneel Peruaans dorpje.

Voor ons is de Colca Canyon een echte aanrader! Het is een indrukwekkende manier om deze mooie vallei te ontdekken. Ben je ook in Peru geweest of heb je plannen om er heen te gaan? Laat het ons weten!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!