Deze gastblog is geschreven door Marleen Riemersma, geboren en getogen in Friesland. Ze heeft een ware fascinatie voor de Nederlandse taal en schrijft er dagelijks op los. Samen met haar Amsterdamse vriend woont ze in hartje Jordaan. In deze blog vertelt ze over haar wandelavonturen in Bad Laasphe, Sauerland.

Het was zomer in Amsterdam, het was heet, stoffig en mijn vriend en ik hadden maanden hard gewerkt in grijzige kantoorruimtes met malafide aircosystemen. Het was duidelijk, we moesten een paar dagen weg. Onze bénen strekken! Sinds het prille begin van onze relatie vinden mijn vriend en ik het leuk om wandelingen te maken. Als het beton en de hectiek van de grote stad ons even te veel wordt duiken we het groen in. Vooral de NS-wandelingen doen het goed bij ons. Fan-tas-tisch. Maar soms wil je wat anders. Heuvels! Grillige paden! Nog meer bos! Buitenland!

Wandelen in Sauerland, Duitsland

Goed, we wilden dus een paar dagen wandelen in het buitenland. Het moest makkelijk bereikbaar zijn (een buurland dus) en redelijk goedkoop. In België waren we al geweest (een legendarische glampingvakantie in de Ardennen, maar dat is een ander verhaal) en daarom werd het Duitsland. Na een snelle zoektocht via Google hadden we onze bestemming gevonden: Bad Laasphe, een pittoresk dorpje in Sauerland, het ‘wandelwalhalla’ van Duitsland. Top!

Bad Laasphe in Sauerland

Overnachting in Bad Laasphe: Hotel Am Fang

We hadden een hotelkamer geboekt in Hotel Am Fang, een vrij lelijk gebouw aan de rand van het dorpje. Het merendeel van de gasten bestond uit 50-plussers, afgezien van twee chagrijnige tieners en een jongen van rond de twintig die met zijn opa op vakantie was. Ze bestaan nog. Maar schrik niet! Later bleek dit hotel een godsgeschenk te zijn.

Uitzicht wandeling in Sauerland

Bad Laasphe wandelingen

Want wandelen kun je, in de heuvels en bossen rond Bad Laasphe. En dat is precies wat we deden. Bij het hotel kochten we een paar mooie routekaarten en met onze bergschoenen stevig vastgeveterd en de flesjes water ijskoud in onze rugzakken gingen we op pad. Het was prachtig. De wouden, de heuvels, de paden! Natuur! Natuur! We zagen een groep herten voorbijrennen, we liepen door dichte bossen afgewisseld met weidse uitzichten en we struikelden bijna over een dode wasbeer; ons geluk kon niet op.

Natuur in Bad Laasphe

Daarnaast kwamen we vrijwel niemand tegen op onze wandeltochten. Wie vaak wandelingen maakt in Nederland herkent vast het gevoel gesandwicht te worden tussen de groepjes wandelaars. Dat doet altijd enorm afbreuk aan de beleving; je wil niet in iemands nek hijgen maar tegelijkertijd wil je ook niet opgejaagd worden door fanatiekelingen achter je. In Duitsland was dit probleem niet aan de orde. Ultieme rust (wat al die hotelgasten dan de hele dag deden weet ik echt niet. Ik zag geinige souvenirwinkeltjes, misschien waren ze daar)!

Maar het was wel een uitdaging. We kozen voor de wat langere routes (we vinden onszelf tenslotte zéér gevorderd) en op zich was dat heel fijn. Ook was het leuk dat er variatie was in het heuvel op- en heuvel aflopen. Maar de hitte! Dezelfde hittegolf die Nederland teisterde overspoelde natuurlijk ook Duitsland. Het was zwaar! Het was heet! Gutsend zweet! De ijskoude flesjes water werden lauw! Raakten op!

De beloning na een wandeltocht in Sauerland

En toen was daar, na die lange uitputtingsslag, Het Hotel. We strompelden doordesemd van zweet en stof naar onze hotelkamer, sprongen onder de douche, namen een verfrissende duik in het zwembad – jawel – en kwamen langzaam bij. ‘s Avonds slenterden we nog even door het dorpje en dronken we een welverdiend biertje bij een van de gezellige biertuinen, zoals deze berghut. De dagen erna deden we precies hetzelfde, tot het tijd was om terug te keren.

Tips om te wandelen in Bad Laasphe

Wandelen rond Bad Laasphe, of het Sauerland, is wat mij betreft echt een aanrader. Nog een aantal tips:

  • Zorg ervoor dat je goede wandelschoenen draagt.
  • Neem altijd voldoende water mee.
  • Volg van tevoren vastgestelde routes, liefst met een (papieren) kaart. Je zou het bijna vergeten maar Google Maps snapt in bosrijke gebieden vaak niet waar je bent. Daarnaast heb je in onze buurlanden nog weleens kans om per ongeluk op iemands privéterrein te belanden. Hier vind je een overzicht van de verschillende routes.
  • Boek je vakantie niet op het moment dat er een allesverzengende hittegolf heerst.
    Drink bier na afloop van je tocht. Je hebt het verdiend.

Ook zo’n wandelfanaat? Hier lees je meer over onze wereldwijde wandelingen.