We schreven al eerder over deze bijzondere plek in Mexico: de Pueblos Mancomunados. Dit is de verzamelnaam voor acht bergdorpjes in de provincie Oaxaca. Om de authenticiteit van de bijzondere dorpjes te bewaken, is er een speciaal ecoprogramma ontwikkeld dat gericht is op sportieve bezoekers. Je kunt prachtige wandelingen maken tussen de verschillende dorpen. In deze blog vertellen wij je meer over de mogelijke wandelroutes in dit gebied en geven we een aantal goede wandeltips!

Bijzondere bestemming in Oaxaca

De wandelroutes bevinden zich tussen de acht dorpjes, waardoor je van dorp naar dorp kunt wandelen. Houd je van wandelen en heb je de tijd, dan kun je alle dorpen bezoeken. Vind je drie dagen ook wel genoeg? Dan zijn de dorpen óók zeer de moeite waard! Hier proef je namelijk nog het pure Mexicaanse leven en soms lijkt het wel alsof de tijd er heeft stilgestaan. Weinig andere toeristen, heerlijk Mexicaans eten en frisse berglucht. Deze bestemming is een echte aanrader voor iedereen die wil hiken in Oaxaca.

De acht bergdorpjes

Wanneer je vanuit Oaxaca City naar de Pueblos Mancamunados rijdt, kom je eerst aan in Cuajimoloyas. Hier zit een kantoortje waar je terechtkunt voor informatie over de verschillende routes en accommodaties. Ook kun je hier lokale gidsen boeken, met wie je veilig van dorp naar dorp kunt lopen. De namen van de andere dorpen zijn Benito Juárez, La Neveria, Latuvi, Lachatao, Amatlán, Yavesia en Llano Grande.

Wandelroutes in Oaxaca

Om alle dorpjes te kunnen bezoeken, moet je ongeveer een week uittrekken. Je hebt dan alle tijd om de bijzondere cultuur, historie en tradities van de gemeenschap te leren kennen. Elke dag kun je een nieuw dorp bezoeken, waarbij je zo’n 8 tot 16 kilometer per dag wandelt. Zo kun je de wandeltocht beginnen in Cuajimoloyas, vanwaar je in een dagdeel naar Benito Juárez wandelt. Van daaruit heb je nog de tijd om door te gaan naar La Neveria. Het is echter ook een optie om dit dorpje de volgende dag te bezoeken. De wandelingen naar de daaropvolgende dorpjes duren ongeveer allemaal een dag.

hiken mexico

Wandelbenodigdheden

Om goed voorbereid op pad te gaan, zijn een aantal zaken van belang. Zo is het niet handig om een grote backpack mee te nemen; je kunt beter een kleine tas inpakken met spullen die je echt nodig hebt. In de bergen kan de temperatuur erg wisselen. Je krijgt het warm van het wandelen, maar ’s avonds heb je een dikke trui nodig als het afkoelt. Neem daarom voldoende warme kleding mee. Ook is het goed om voldoende cash geld bij je te hebben, want pinnen kan in de Pueblos op heel weinig plaatsen. Ook raden we aan om wat snacks mee te nemen voor als je trek krijgt tijdens een wandeling, zoals noten en fruit.

Wandelschoenen

Een ander belangrijk item zijn goede wandelschoenen. Wij vonden het een uitdaging om de perfecte schoenen te vinden – want waar moet je nu op letten als je de juiste wandelschoenen wilt kiezen? Allereerst is het natuurlijk goed om de schoenen bij een betrouwbare winkel te kopen, om een miskoop te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken wat voor wandelingen je gaat maken. Zo heb je soepele schoenen voor dagelijkse wandelingen, hoge schoenen voor bergwandelingen, maar ook stevige, stijve schoenen voor klimwandelingen.

Heb je een categorie gekozen? Dan is het belangrijk dat je tenen de voorkant niet raken en je voeten niet gaan schuiven in de schoenen als je omhoog loopt. Tot slot is het natuurlijk fijn als de schoenen er een beetje leuk uitzien: wat is je favoriete kleur en waar ben je naar op zoek qua design? Door jezelf deze vragen te stellen, is de kans groot dat je de juiste wandelschoenen vindt, bijvoorbeeld online bij Sportshowroom.

Voor het wandelen in de Pueblos Mancomunados voldoen soepele schoenen: de wandelpaden zijn goed onderhouden en je zult geen echte bergen gaan beklimmen. Met de juiste wandelgear zul je al helemaal genieten van je actieve dagen en hikes in Oaxaca!

Heb je nog vragen over wandelen in de Pueblos Mancamunados? Stel ze dan gerust!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!