Sicilië staat bekend om de mooie natuur, groene heuvels, helderblauwe zeeën, witte stranden en een prachtige kustlijn. Op dit Italiaanse eiland kun je dan ook perfect wandelen. De hike in het natuurpark Riserva Naturale Dello Zingaro wordt ook wel de mooiste wandeling van Sicilië genoemd. Ik kan zeker beamen dat deze tocht absoluut de moeite waard is. In deze blog geef ik tips voor een succesvolle wandeling in Zingaro.

Wandelroute Zingaro

Het natuurreservaat: Riserva naturale dello zingaro

In het natuurpark Zingaro vind je hoge kliffen, een helderblauwe zee, kleine baaitjes, honderden olijfbomen en groene heuvels. Hier ontmoet de zee de wilde natuur, met een prachtig resultaat. Kortom, een aanrader.

scopello sicilie

Hoe kom je in Zingaro Reserve?

De hoofdingang van het park ligt op ongeveer 1 à 2 kilometer afstand vanaf het prachtige Italiaanse dorpje Scopello. Het is vrij slecht bereikbaar met het openbaar vervoer, dus het is het handigste om er met een huurauto heen te gaan. Drink een koffie in het pittoreske Scopello, scoor een Siciliaanse snack en koop alvast lunch voor onderweg. In Zingaro zelf is namelijk niets te koop en onderweg krijg je ongetwijfeld trek. Voldoende eten en drinken ingeslagen? Rijd dan met de auto naar de ingang van het park.

Bij de hoofdingang kun je een toegangskaart kopen (5 euro per persoon, mei 2019).

olijfbomen zingaro sicilie

bloesem zingaro park sicilie

Wandeling in Zingaro Nationaal Park

De wandeling in Zingaro is niet zo zwaar. Een basisconditie is voldoende. Er zijn meerdere routes: wij kozen ervoor om van zuid naar noord te lopen en via dezelfde weg langs de kust weer terug te gaan. Deze route duurt ongeveer 4 uur. Het lijkt misschien niet leuk om dezelfde route terug te nemen, maar het zal je verrassen hoe anders het uitzicht op de ruige kustlijn is vanaf de andere kant.

Omdat je dezelfde weg terug moet, is het misschien verleidelijk om eerder te stoppen. Maar geloof me; doe dat niet! Hoe verder je loopt, hoe mooier het namelijk wordt. Volhouden loont dus echt. En als je het echt te heet of te zwaar hebt, duik dan in een van de vele mooie baaitjes.

Een andere optie is om via het binnenland terug te lopen, wat tot 6 uur zal duren. Wij hebben deze route niet gelopen, dus ik kan je helaas niet vertellen of dit de moeite waard is.

uitzicht zingaro sicilie

Tips voor een wandeling in Zingaro

Hierbij een aantal tips voor een succesvolle tocht door het natuurreservaat Zingaro:

  • Neem voldoende water en eten mee. Vanaf Scopello zijn er geen winkeltjes meer.
  • Ga zo vroeg mogelijk op pad. Met name in de zomermaanden wordt het hier snikheet (!) en dan is vroeg hiken de enige optie om het vol te houden.
  • Neem zwemkleding mee; de kans is groot dat je in een van de prachtige baaitjes een duik wilt nemen.
  • Bergschoenen zijn niet per se nodig, maar het is wel verstandig om schoenen met grip aan te trekken.

Lees hier meer over de verschillende wandelingen op Sicilië.

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!