In de Hill Country van Sri Lanka ligt Nuwara Eliya, een dorpje in een omgeving vol groene theeplantages, lieve Sri Lankanen, een koel klimaat en niet al te veel toeristen. Nuwara Eliya wordt ook wel ‘Little England’ genoemd, vanwege de vele gebouwen uit de Engelse koloniale tijd. Wij vonden het er heerlijk en verbleven er vier nachten, maar ook voor een korter verblijf van één à twee nachten is het dorpje de moeite waard. Hier lees je wat je kunt doen in Nuwara Eliya.

Leer meer over de Engelse geschiedenis

Tijdens de koloniale tijd wilden de Engelsen ontsnappen aan de hitte van Sri Lanka. De welkome verkoeling vonden ze in Nuwara Eliya. Het bergdorp bleek het perfecte klimaat te hebben; ’s nachts koelt het lekker af en overdag is het niet al te heet. Veel Engelsen besloten daarom hier te settelen en dat is nu nog goed te zien aan de diverse grote gebouwen in Engelse bouwstijl. Loop als je in Nuwara Eliya bent zeker langs de grote hotels zoals The Hill Club (vraag de poortwachter of je een rondleiding kunt krijgen) en bezoek de oude paardenrenbaan (de Royal Turf Club).

theefabriek bij nuwara eliya

theedrogen_bij_nuwara_eliya

Bezoek de theeplantages en theefabrieken

In de omgeving van Nuwara Eliya zijn veel theefabrieken en supermooie uitgestrekte theeplantages. Wij vroegen een lokale gids om ons rond te rijden in een tuktuk en alle leuke hoekjes te laten zien. We bezochten een watervallen en twee theeplantages. Dit kostte ons ongeveer 3000-3500 LKR.

Uitzicht over Gregory Lake vanaf Single Tree Hill in Nuwara Eliya

Hike naar Single Tree Hill

Single Tree Hill is een uitzichtpunt over heel Nuwara Eliya en Gregory Lake. Het is een fikse klim, maar het is de tocht omhoog zeker waard! De route begint vlakbij Gregory Lake en staat op Maps.me aangegeven als Single Tree Hill (of vraag locals hoe je er komt). Vanaf het bovenste punt kun je op een andere manier teruglopen, waardoor je aan de andere kant van Nuwara Eliya uitkomt. Die route vonden we nog wat mooier.

Wandel of fiets rondom Gregory Lake

In het midden van Nuwara Eliya ligt een groot meer, Gregory Lake. Dit is een populaire plek voor Sri Lankanen om te varen, waterfietsen of chillen aan het meer. Wij besloten er een rondje omheen te lopen, maar je kunt er ook fietsen huren per uur. Vergeet je trouwens niet in te smeren; wij zijn hier aardig verbrand ondanks dat het bewolkt was.

Ontbijt bij een lokaal tentje

Onze homestay was exclusief ontbijt en er was geen keuken. Daardoor moesten we noodgedwongen buiten de deur ontbijten. Dat bleek gelukkig absoluut geen straf. Het was superlekker! En voor een heel stapel coconut roti’s, vier gebakken eieren, dahl curry, lavariya en koffie moesten we 2,50 in totaal afrekenen. Het was de meest lokale tent waar we in al die weken in Sri Lanka hadden gegeten.

nanu oya treinstation bij nuwara eliya

Hoe kom je in Nuwara Eliya?

Nuwara Eliya ligt halverwege op de beroemdste treinroute van Ella naar Kandy. Het dorpje is dus op ongeveer 4 uur afstand van zowel Ella als Kandy. Het is dus een mooie kans om deze acht uur durende treinreis op te breken (en zo spreid je ook de kansen op goed weer en dus mooie uitzichten)!

Waterval vlakbij Nuwara Eliya

Meer weten? Lees hier al onze blogs over Sri Lanka of check onze praktische tips voor vertrek. Vragen? Laat het ons dan weten. Veel plezier!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!


Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!