Dagelijks dromen we ervan om te wonen en werken in het buitenland. Een voordeel van freelancen is tenslotte dat je kunt werken vanaf locaties over de hele wereld. Spanje is één van de landen waar we het liefst gaan wonen. En we zijn niet de enigen: veel van onze vrienden zijn al eens naar de Spaanse zon gegaan om hier te wonen, werken en studeren. We vroegen Vicky, Agnes en Birgit hoe het wonen en werken in Spanje hen is bevallen!

Agnes werken in Valencia

Agnes – Digital nomad in Spanje

Agnes besloot haar kantoorbaan op te zeggen en deze in te ruilen voor een bestaan als digital nomad. Als freelance copywriter werkt ze regelmatig in het buitenland. Inmiddels heeft ze op diverse bestemmingen van het leven kunnen proeven, waaronder Valencia. Agnes schrijft over haar leven als digital nomad op haar blog Girl on the Move.

“Omdat ik graag Spaans wilde leren, besloot ik vorig jaar maart een maand in Valencia te gaan ‘wonen’. Eenmaal daar ging ik twee keer per week naar Spaanse les en daarnaast zette ik mijn werk als freelance tekstschrijver gewoon door. Zo kwam ik erachter dat Valencia ideaal voor digital nomads is! Het is er net wat zonniger dan Nederland, je zit dichtbij het strand (hallo vrijmibo met de voetjes in het zand!), en het leven is er goedkoop. Er zitten veel fijne koffietentjes waar je kunt werken, maar ook coworking spaces zijn volop aanwezig. Ik heb zelfs een keer op het terras aan het strand gewerkt! Dat ik m’n scherm toen nauwelijks kon zien, vergeten we snel weer. ;-) Daarnaast is Valencia zo dichtbij Nederland, dat mensen je graag komen opzoeken. Zo heb ik een paar dagen vakantie gevierd met een vriendin die een weekend langskwam. Heerlijk!

Aanraders voor goede werkplekken zijn de koffietentjes Bluebell Coffee Co., Café Artysana en Federal Café. Liever een coworking space? Wayco was mijn favoriet, en ze hebben nu zelfs twee locaties.”

 

werken_in_barcelona

Vicky – Copywriter in Barcelona

Vicky woont in Barcelona, waar ze werkt als freelance copywriter. We vroegen haar om op papier te zetten wat ze vond van haar leven onder de mediterrane zon. “Ik heb het tot 229 woorden kunnen beperken, voordat ik volledig melancholisch werd!” Met andere woorden, wonen en werken in Spanje bevalt haar uitstekend. 

“Ruim twee jaar geleden vertrok ik naar Barcelona, voor een stage van tien weken. Fast forward naar nu, en ik zit er nog steeds, als freelancer, in een appartementje bij het strand. Spanje heeft me volledig in zijn grip (alhoewel ik er zéér vrijwillig blijf ?) en zoals ze zeggen: het is hier fantastisch!

Het is heus geen permanent vakantiegevoel, maar na een werkdag op het strand neerploffen is toch net iets lekkerder dan op de bank. Toch maken vooral de mensen het leuk. Iedereen is hier met eenzelfde mindset naartoe gekomen: om ook echt van het leven te kunnen genieten.

Vooral in een stad als Barcelona komen veel expats, digital nomads en start ups samen. De beruchte werkhouding van ‘mañana mañana’ is dan ook lang niet altijd aan de orde van de dag, maar we genieten over het algemeen minstens even hard als dat we werken. Als expat in Barcelona is het ook leuk om samenwerkingen aan te gaan met andere ondernemers die remote werken. Vooral als je in een coworking space zit kom je heel veel toffe mensen tegen met wie je onder het genot van een glaasje cava genoeg creatieve ideeën kunt delen.

Veel mensen vragen wanneer ik van plan ben om terug te komen, maar dat is mijns inziens achteruit denken. Ik kijk vooral vooruit, en dan zie ik nu nog even vooral de Middellandse Zee.”

Birgit, student in Alicante

Birgit – Cursus Spaans in Alicante

Sinds de middelbare school laat de Spaanse taal Birgit niet meer los. Haar liefde voor Spaans bracht haar van een taalcursus in Alicante naar studeren in Barcelona en werken in Mexico. Wij vroegen Birgit hoe de cursus Spaans in Alicante is bevallen.

“Na de middelbare school wilde ik heel graag het land uit, de hort op, verhuizen, nieuwe dingen ontdekken en vooral niet in Nederland zijn. Het plan was snel gemaakt, ik ging Spaans leren. Want ondanks dat ik dan AL 18 was, er moest ook wat geleerd worden. Een talencursus van zes weken in Salamanca, Spanje, dat werd het! Een leuke bruisende studentenstad in de bergen, daar ging ik me wel vermaken. Vertrekken in de eerste week van januari, zodat ik nog even geld kon sparen in Nederland. Later bedacht ik me dat het ook in Spanje winter is in die periode en dat het dan in Salamanca ook koud is. Er is zelfs kans op sneeuw. De plannen werden omgegooid, op naar een nieuwe bestemming: Alicante! Aan zee en aangenamere temperaturen. 

Ik werd hier meteen grandioos in het diepe gegooid, de taxichauffeur vanaf het vliegveld sprak 3 woorden Engels, het was laat op een zondag en dus al donker, daarnaast is de adresaanduiding in Spanje totaal anders. Mijn tijdelijke ‘mama’ deed aanvankelijk de deur niet open, dus daar stond ik dan. Op straat, in het donker, in een straatje, bij een flat voor een dichte deur. Uiteindelijk hartelijk ontvangen (denk ik, want ik verstond er uiteraard niets van) en naar mijn kamer gebracht, waar ik de komende weken zou wonen. 

Ik moest ontzettend wennen aan alles. De verschillende culturen van mijn klasgenoten, de taal die werd gesproken, alles werd uitgelegd in het Spaans, de tijden van de lessen en het eten. Ik merkte dat alles veel energie kostte, maar daar kwam snel verandering in. Het leren van de taal ging redelijk vlot, mijn klasgenoten waren ontzettend interessante mensen, de leraren verstonden hun vak en hadden er plezier in, het eten was heerlijk en ook nog eens goedkoop. In de namiddag kon ik wandelen over het strand, door de stad en heerlijk genieten op een bankje, kijkend naar de oudere generatie die spelletjes deed, gewoon op straat. Alicante is een hele fijne rustige stad met een aangenaam klimaat in de winter, alles in het centrum goed op loopafstand en leuke eettentjes met lekkere tapas. Dat maakt het een heerlijke bestemming om een taalcursus te volgen!”

Wil jij ook wonen en werken in Spanje of ergens anders in het buitenland? Kijk dan eens op Working Adventures, daar vind je verschillende banen in het buitenland.