Als er één plek is in huis waar je veel plastic afval en restafval veroorzaakt, dan is het wel in de keuken. Onlangs besloot ik dat het anders moest. Al die zakken vol single use plastic, een schuursponsje met microplastic, een plastic afwasborstel… En dus verkondigde ik mijn huisgenoten dat ik de keuken ging ‘ontplasticen’. Waarschijnlijk dachten ze iets in de richting van “heb je haar weer, met zo’n groen project”. Maar stap voor stap zijn alle duurzame alternatieven in gebruik genomen en bevalt het hen geloof ik stiekem best. Inmiddels zijn we een paar weken onderweg en stap voor stap wordt onze keuken steeds meer ‘zero waste’. Wil jij ook minderen met (plastic) afval in je keuken? Hier heb ik mijn zero waste tips voor in de keuken op een rij gezet.
Beginnerstips voor minder plastic in de keuken
Eerst even dit: zie deze tips als eenvoudige beginnersstappen naar een zero waste keuken. Het hoeft niet in een keer perfect, wees niet te streng voor jezelf – want daar word je alleen maar moedeloos van. Onthoud dat je alles één voor één kunt invoeren. Als we allemaal een steentje bijdragen en ons best doen om minder plastic te gebruiken – al is het alleen maar in de keuken – dan besparen we samen toch weer een hele berg afval. In deze blog vind je ook een hoop tips om te minderen met single use plastics, omdat die super makkelijk te vermijden zijn én de basis vormen van een zero waste keuken.
Siliconen (BPA-vrij) afdekfolie
Dankzij mijn zus ontdekte ik het inmiddels alom geliefde alternatief voor plastic afdekfolie. Waar vroeger de joekelgrote plastic rollen van de Marko niet aan te slepen waren (guilty), zijn siliconen deksels nu mijn beste buddies in de keuken. Om precies te zijn begon onze reis naar een plasticvrije keuken met deze geniale uitvinding. Een halve meloen, overnight oats, restjes zelfgemaakte saus: alles kan worden afgedekt met een siliconen dekseltje. Dat scheelt echt meters (!) aan plastic en aluminiumfolie per jaar. Deze siliconen deksels vind je onder andere op bol.com.
Goede bakplaten
Bakpapier gebruik je één, hoogstens twee keer en vervolgens belandt het in de prullenbak. Er bestaan gelukkig verschillende alternatieven voor bakpapier, zoals een siliconen bakmat (BPA-vrij), of bakplaten met een goede anti-aanbaklaag. Dat bespaart een hoop vellen bakpapier in de prullenbak. Je kunt deze bakplaten en bakmatten onder andere kopen bij de Blokker.
Schuursponsje van Loofah
Wist je dat schuursponsjes microplastics bevatten? Ik eerst ook niet. Maar iedere keer dat we daarmee onze afwas doen, spoelen we dus minuscule deeltjes plastic door het riool, zo de natuur in. Gelukkig is er een mooi natuurlijk alternatief: een Loofah spons. Gemaakt van een plant die volledig biologisch afbreekbaar is. En hij werkt echt supergoed! Alles wordt zonder problemen (en krasvrij) schoon. Ook de spons zelf gaat een stuk langer mee. Als je deze na gebruik goed afspoelt, is hij 2 tot 3 maanden bruikbaar. Vooraf was ik erg sceptisch over de claim, maar ik kan deze nu met een gerust hart beamen: de spons gaat écht heel lang mee.
Houten afwasborstel
We versleten thuis nogal wat plastic afwasborstels. Als je thuis ook geen afwasmachine hebt, herken je dat wellicht wel. Iedere twee maanden was het weer tijd voor een nieuwe – want ja, wel zo hygiënisch. Gelukkig ontdekte ik houten afwasborstels waarvan je de borstelkop kunt vervangen. Dus als de borstel na al het boenen van ellende uit elkaar valt, kun je er gewoon een nieuwe opzetten en het houten handvat nog een tijd gebruiken. En de hele borstel, inclusief de kop, is gemaakt van natuurlijke materialen, dus biologisch afbreekbaar. Het was even wennen aan de zachtere haren, maar je kunt er uitstekend mee schrobben. Ook van deze houten afwasborstel durf ik hierbij zwart op wit te beweren dat de borstelkop écht veel en veel langer meegaat dan zijn plastic broertjes.
Zeeppompje of zeepblok
Ik was al nooit echt fan van die plastic pompjes met handzeep, dus het duurde niet lang voordat ik op zoek ging naar vervanging. Een stevig zeeppompje staat trouwens ook een stuk beter (en volwassener!) op het aanrecht. En het mooiste is dat je daarmee in het vervolg grote navulverpakkingen kunt kopen. Dat bespaart niet alleen plastic, maar ook een hoop geld. Er zijn ook diverse natuurlijke vloeibare handzepen op de markt met een biologisch afbreekbare verpakking. Scheelt ook weer afval.
Wil je het nog een stapje groener aanpakken? Kies dan voor een zeepblok. Dat bespaart al helemaal een hoop verpakkingsmateriaal. Het is trouwens ook bewezen dat een zeepblok niet minder hygiënisch is.
Grote verpakking kruiden
In de plastic navulzakjes met kruiden uit de supermarkt zit nagenoeg niets. Mijn tip is dan ook om glazen potjes te kopen die je kunt navullen met grote verpakkingen kruiden van de plaatselijke (Turkse) supermarkt. Dat scheelt niet alleen plastic maar ook een hoop geld, want gedroogde kruiden zijn daar een stuk goedkoper.
Herbruikbaar groentenetje
Als ik íéts onnodig vind, dan zijn het wel die plastic groentezakjes in de supermarkt. Ik was dus al gestopt om die te gebruiken, maar vijf losse appels en vier losse tomaten op de band werd me niet in dank afgenomen door de caissières. Daarom gebruik ik nu katoenen herbruikbare groentenetjes die je keer op keer kunt meenemen als je boodschappen gaat doen en kunt wassen als ze vies zijn geworden. Vindt de caissière ook fijn. Inmiddels kun je deze groentenetjes zelfs kopen in veel supermarkten!
Linnen boodschappentasjes
In mijn tas zit standaard een linnen boodschappentasje. Zo heb ik altijd een tasje bij de hand en hoef ik nooit meer een plastic boodschappentas te kopen. Overigens weiger ik dat sowieso – ik loop nog liever met mijn armen overvol boodschappen naar huis dan dat ik een plastic tasje koop. Een linnen boodschappentasje kun je onder andere scoren bij de Hema.
Weckpotten
Ik ben een groot fan van weckpotten: ze staan superleuk in je keuken en alles blijft nog eindeloos houdbaar ook. Schaf er een paar aan en koop gedroogd eten zoals pasta, rijst, quinoa, havermout en linzen vervolgens in bulkverpakkingen. Bewaar je restjes in de weckpotten en zo hoef je niet voor iedere 200 gram een nieuwe plastic verpakking met linzen te kopen. Ook hier geldt: beter voor je afvalberg én beter voor je portemonnee.
Verse kruidenthee
Nog een verraderlijke: theezakjes. Je zet er een of twee kopjes thee mee, maar dan ben je er wel weer klaar mee. Bovendien zit er plastic verwerkt in die theezakjes (bron). Door over te stappen naar een theezeef met biologische kruiden bespaar je een hoop afval en weet je zeker dat je thee enkel natuurlijke ingrediënten bevat, want dat is bij de theezakjes ook maar de vraag (vaak zitten daar ook zoetstoffen in verwerkt, bron).
Hopelijk helpen deze beginnerstips voor een zero waste keuken je op weg! Je zult merken hoe leuk het is om aan de slag te gaan met het verminderen van afval in de keuken. En het fijne is dat je keuken er ook natuurlijker uit zal gaan zien. Want al deze eco proof alternatieven ogen een stuk rustiger dan de plastic producten die je gewend bent te gebruiken. Zet ‘m op!
Hier lees je meer over duurzaam leven. Vragen? Of heb je zelf gouden zero waste tips? Laat het ons weten!
Geef een reactie